Az emberek fizetik meg a gyógyszertámogatások csökkentését

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, a testület ülése után sajtótájékoztatón arról beszélt: a kormány idén eddig 4 milliárd forintot vont ki, és további mintegy 25 milliárd forint kivonását tervezi a gyógyszerkasszából. A konvergenciaprogram alapján a kabinet a következő években még nagyobb mértékben, jövőre 80, majd 2012-től évente 120 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a gyógyszertámogatás mértéket - tette hozzá, megjegyezve: ez óhatatlanul áremelkedéshez vezet és a kisforgalmú gyógyszertárak bezárását hozhatja. A kérdés csak az - folytatta a politikus -, hogy mely gyógyszercsoportok ára fog emelkedni.

Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter arra mutatott rá, hogy a gyógyszerkassza megkurtításával a kormány az egészségügyből von ki forrásokat, a következő években a bruttó nemzeti termék nagyjából fél százalékát kitevő mértékben. Ezzel az egészségügyi közkiadások szintjét tekintve Magyarország nagyon mélyre süllyed az európai uniós országok sorában, az egészségügy válsága pedig tovább mélyül - mondta.

Szólt arról is, hogy az elnökségi ülésen úgy döntöttek: az MSZP a jövőben az eddiginél több kezdeményezést fog tenni egészségpolitikai kérdésekben, amelyek közül kiemelte a roma lakosság egészségi állapotának javítását.

Teleki László, a szocialista párt elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy a magyarországi cigányság egészségügy kilátásai egyre rosszabbak, a romák születéskor várható életkora messze az Európai Unió átlaga alatt marad. Hozzátette: a kormány intézkedései várhatóan tovább rontják ezeket a mutatókat.