Belföld | svájci frank gázár szóvivő benzinár
2010. január 10. 16:55

Az emberek fizetik meg a kormány felelőtlen gazdaságpolitikájának árát

Elmondta, hogy december 17-én még 214 forint ért egy svájci frankot, jelenleg pedig 225 forint, miközben a cseh korona és a lengyel zloty is nagyjából öt százalékkal erősödött a forinthoz képest. Az MSZP szóvivője arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a devizahitelesek - így az egymillió frankhiteles - megsegítése érdekében. Indoklásul hozzátette: tavaly áprilisban egy átlagos budapesti lakáshitel havi törlesztőrészlete 60.400 forint volt, míg most 81.200 forint, ami több mint 30 százalékos emelkedés.

Az MSZP szerint a kormány tehet a benzinárak növekedéséről is. Török Zsolt úgy fogalmazott: a drágulást az olajár nem indokolja, az annak a következménye, hogy a forint gyengült a dollárhoz képest. Negyven liter 95-ös benzin tavaly májusban 13 ezer forintba került, most 14.560 forintba - tette hozzá, megemlítve: ahogy a Fidesz ellenzékben, úgy most a szocialisták is az üzemanyag árának csökkentésére szólítanak fel. A szóvivő kifejtette, hogy "a következő időszakban várható gázáremelés" azt jelzi, nem volt helytálló Orbán Viktor kijelentése, amely szerint a gáz ára az országhatáron megállítható.

Török Zsolt szólt arról is, hogy Magyarország kockázati besorolása - azaz államcsőd ellen köthető biztosítás felára - Irakéval egyezik meg, ami megítélése szerint szintén a kormány gazdaságpolitikáját minősíti.