luxus megszorítás
2011. február 11. 12:28

Az embereknek megszorítás, a fideszeseknek luxus

Török Zsolt szerint Lázár János döntését a "társadalmi nyomás" hatására hozta meg. A Fidesz frakcióvezetője egy 450 lóerős, tízhengeres Audi S8-assal jár, amelynek havi 600 ezer forintos bérleti díját felerészben a Fidesz-frakció, felerészben a hódmezővásárhelyi önkormányzat fizette.

Az MSZP szerint az emberek osztályrésze a megszorítás és az elszegényedés, míg fideszes politikusok "luxusban dőzsölnek". Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteken sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy Lázár János a Fidesz-KDNP siófoki frakcióülése után közölte, leadja szolgálati autóját, elmondta: bíznak abban, hogy a Fidesz frakcióvezetője visszafizeti a gépkocsi bérleti díját, mert így lenne igazságos. Török Zsolt szerint Lázár János döntését a "társadalmi nyomás" hatására hozta meg. A Fidesz frakcióvezetője egy 450 lóerős, tízhengeres Audi S8-assal jár, amelynek havi 600 ezer forintos bérleti díját felerészben a Fidesz-frakció, felerészben a hódmezővásárhelyi önkormányzat fizette.

Lázár János korábban azt mondta: az autó kiválasztásakor nem a márka, hanem a biztonság számított.

Török Zsolt sajtótájékoztatóján emellett kifogásolta, hogy a "luxusjobboldal" a kormányváltáskor mintegy másfél milliárd forintot költött a miniszterek és államtitkárok számára szükséges autók, telefonok és bútorok beszerzésére. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialista kormányokban a jelenleginél kevesebb államtitkár dolgozott, azokat így "sokkal visszafogottabb, szerényebb költekezés" jellemezte.

Szóvá tette azt is, hogy több fideszes politikus "luxusjuttatásokban" részesül. Kiemelte az elmúlt hónapokban a kétmillió forintos bérplafon felett kereső Szijjártó Pétert és Budai Gyulát, valamint azt, hogy a kormánypárti frakciókban többen "állás- és fizetéshalmozók".

Beszélt arról is, hogy szerinte a Terrorelhárítási Központ megalakításával "luxustestőrséget" hoztak létre Orbán Viktornak, illetve arról, hogy a magyar delegációt "luxusutazási-iroda" utaztatta a mexikói klímakonferenciára.

Mindeközben a miniszterek és államtitkárok személyi jövedelemadója csökkent, az átlagosan és az átlag alatt keresők viszont rosszul jártak az adóváltozásokkal, "úton-útfélen elbocsátások vannak", az árak a különadók áthárítása miatt emelkednek, a kormány pedig a munkanélküli segély megkurtítására készül - jelentette ki az MSZP szóvivője.