Gazdaság | adórendszer egykulcsos adó
2011. július 15. 15:46

Az eredendő bűn a rossz adórendszer

Ezt Tukacs István mondta pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt tartott tájékoztatóján, hangsúlyozva: az állami kezelésbe vont magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásával az idei büdzsé hiánycélja várhatóan teljesül, egyszeri bevételek híján azonban a következő években a költségvetési kockázatok növekedni fognak.

A szocialista politikus kifejtette: a konvergenciaprogram és a Széll Kálmán Terv nagyjából 500 milliárd forintos megszorítást jelez előre, a jövő évi büdzsében pedig várhatóan már nem szerepel majd az a 250 milliárd forint, amelyet az idén előbb zároltak, aztán végleg elvontak. Ennek oka - folytatta Tukacs István -, hogy a kormány rosszul tervezte az adóbevételeket és tévesen becsülte a gazdasági növekedést.

Ha azonban nem változik a kormányzati gazdaságpolitika, jövőre további kiadáscsökkentés lehet szükséges - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint akkor is csak feszítetten lehet elérni a jövőre tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ha a Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram tervezett lépései megvalósulnak, és a stabilitási tartalékot beépítik a 2012-es büdzsé bázisába.

Ezért az MSZP szerint változtatni kell az adórendszeren, annál is inkább, mert az egykulcsos adó igazságtalan, a kormány várakozásával szemben nem élénkíti a gazdaságot, és nehéz vele tervezni - mondta Tukacs István. Emlékeztetett arra is, hogy adótörvény-javaslatuk a kétkulcsos szja visszaállítása mellett a munkáltatói járulékot csökkentené a társasági adó helyett.

Arra a kérdésre, hogy javaslatukról egyeztettek-e a másik két ellenzéki párttal, Tukacs István nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy ugyanakkor mindhárom ellenzéki erő ellene van az egykulcsos adórendszernek és annak megváltoztatását tűzi célul.