Az erősebb forintárfolyam segítene

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese arra reagált az MTI-nek, hogy a parlament a Fidesz javaslatára már kedden dönthet az árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról két hónappal.

A politikus felidézte, hogy a kormányváltáskor 180 forintot ért egy svájci frank, most viszont 250-et. Szerinte az árfolyamgát - amely lehetővé teszi, hogy a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törlesszék kölcsönüket, míg az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet forintgyűjtőszámlára kerül - csak elodázza a problémát.

Az MSZP szerint a kormánynak inkább azon kellene dolgoznia, hogy javítsa a forint árfolyamát, de - folytatta Józsa István - épp az ellenkezője történik: Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank élén folytatja azt a "hazárdőr-politikát", amely miatt gazdasági minisztersége alatt 20 százalékkal csökkent a forint értéke a svájci frankhoz viszonyítva.

Az MSZP ugyanakkor megszavazta a házszabálytól eltérést, amit a Fidesz azért kezdeményezett, hogy a parlament már kedden dönthessen az árfolyamgát meghosszabbításáról, mondván: minden olyan javaslatot támogatnak, ami akár átmenetileg segít a devizahiteleseknek.