Belföld, Gazdaság, Külföld | atommutyi Paks atomerőmű
2014. január 15. 15:26

Az évszázad Fidesz-mutyija

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kijelentette: felelős politikus nem dönt egy személyben atomerőműről a magyar emberek, a civil szervezetek bevonása nélkül. Hozzátette: a tavaszi választás után felálló új kormány a szerződést felülvizsgálja, mert az erőmű bővítéséről csak átlátható módon, széles társadalmi konszenzus alapján lehet döntést hozni. A szakmai álláspont kialakítása után népszavazáson kérnek annak végrehajtásához felhatalmazást - tette hozzá, megjegyezve, a beruházást csak versenyeztetés után ítélik oda.

Elmondta, egyeztetve a többi demokratikus ellenzéki párttal, kezdeményezik az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását és a miniszterelnök beszámoltatását a szerződés megkötésének indokairól, körülményeiről. Támogatják azt a kezdeményezést, hogy legyen nyilvános a szerződés, továbbá minden döntést előkészítő dokumentum.

A sajtótájékoztató elején lejátszott felvételen Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországon puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a népe ellen, mert hosszú távra titkosított szerződést köt Oroszországgal az energia kérdésében. Mesterházy Attila szerint a felvétel 2008. február 28-án készült Losoncon. A pártelnök több más nyilatkozatot is idézett 2007-ből az akkori ellenzéki pártvezetőtől, így azt, amikor a Demokratának azt mondta, nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, továbbá azt, amikor Lakitelken arról beszélt, hogy Európában elszaporodtak Putyin pincsijei. Az MSZP elnök felidézte Illés Zoltánnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkárának 2008-as szavait is, miszerint a paksi erőmű élettartamának meghosszabbításáról népszavazást kellene tartani, és azon véleményének adott hangot, hogy egy ilyen állami beruházásból "jó sokat lehet lopni".

Orbán Viktor állításai alapján Mesterházy Attila szerint "Orbán Viktor puccsot hajtott végre a népe ellen, ezzel tulajdonképpen hazaárulást követett el. Mi leszünk nem a Gazprom, hanem a Roszatom legvidámabb barakkja, és Orbán Viktor pedig az Európai Unióban Putyin elnök pincsije" - fogalmazott. Megjegyezte, nem lennének meglepődve, ha a következő időszakban az is kiderülne, hogy "valahol a Közgép alvállalkozóként egészen biztosan meg fog jelenni".

A politikus szerint nem Oroszországgal van baj, hiszen az oroszokkal az MSZP is tárgyalt és a jövőben is kell tárgyalni velük. A probléma az - folytatta - , hogy Orbán Viktor egyedül, társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül száz évre eldönti Magyarország energiapolitikáját. Hozzátette: a miniszterelnök hazudott, amikor azt állította, hogy az Országgyűlés 2009-ben a paksi erőmű bővítéséről döntött, az igazság ugyanis az, hogy a parlament az előkészítő tevékenység megkezdéséhez adott elvi hozzájárulást. Vagyis ha Orbán Viktornak nem volt felhatalmazása annak megkötésére, akkor a szerződés nem létezik - érvelt.

A pártelnök szerint a kormányfő hazudott a választóknak akkor is, amikor azt ígérte, hogy csökkenti az államadósságot, hiszen ennek a minimum háromezermilliárd forintos hitelfelvételnek a terheit az unokáink fogják fizetni.

Mesterházy Attila kijelentette, hogy a miniszterelnök akkor is hazudott, amikor egy parlamenti kérdésére válaszolva azt ígérte neki, hogy nemzetközi tendert írnak ki az ügyben. Ezzel szemben a miniszterelnök egy 1966-os szovjet-magyar államközi szerződésre hivatkozva a verseny kizárásával kötött titkos alkut Oroszországgal.

"Ezek szerint nemcsak abból a korból veszi a jogi hivatkozást, hanem azt az állampárti stílust is alkalmazza, mint ami akkor jellemző volt" - mondta.

Szerinte akkor is hazudik Orbán Viktor, amikor olcsóbb áramot ígér az új atomerőműből, mivel az energiapiaci szakértők szerint az áram ára a mai tőzsdei ár duplája lesz. Hatalmas problémának nevezte, hogy a bővítés ellehetetleníti a zöldberuházásokat.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, ha Orbán Viktor ellenzéki vezetőként a szerződés nyilvánosságát szorgalmazta, akkor álláspontját tartsa most is, nem kérnek tőle mást most, mint amit ő kért korábban. Kitért arra, hogy az MSZP az erőmű élettartamának meghosszabbítását mindig támogatta, de a bővítésről szakmai, társadalmi vitát tart szükségesnek.

Moszkvában kedden Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.