Az időseket megalázta, az önkormányzatokat megtámadta a kormány

Megalázónak, méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte Tóbiás József azt, amit az Orbán-kormány az idősek társadalmával művel.

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy Magyarország felfelé ívelő korszakát éri, pártunk elnök-frakcióvezetője nagyon kevésnek ítélte a 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amit hárommillió, egy életen át tisztességesen dolgozó honfitársunknak készül adni a kormány 2017-ben.

Ha a miniszterelnök úgy értette, hogy ez a felfelé ívelő korszak az Andy Vajnák, Mészáros Lőrincek és Habony Árpádok világát jelenti, akkor nem találkozott a magyar valósággal - mondta a politikus hozzátéve, hogy a Fidesz egy olyan Magyarországot lát, ahol a reformok működnek: ahol Matolcsy Györgynek és más állami cégvezetőknek lehet ötmillió forint fölötti fizetése, miközben egy, a héten megjelent tanulmány szerint minden második magyar ember létválsággal küzd.

Tóbiás József felhívta a figyelmet arra, hogy egy átlagos nyugdíjból 40 ezer forintot vett el a kormány az elmúlt években: több mint 3 százalék nyugdíjemelést, a társadalombiztosítás igazságos rendszerét, a nyugdíjak svájci indexálását.

A 0,9 százalékkal a kormány azt üzeni, hogy nem becsüli sem a teljesítményt, sem az idős kort – figyelmeztetett és kijelentette, hogy az MSZP az idősek nyugodt, kiszámítható hétköznapjai érdekében egy olyan szolidaritáson alapuló rendszert akar kialakítani, amely az állami vezetők fizetését arányba helyezi az átlagjövedelmekkel és a nyugdíjakkal. Hangsúlyozta, hogy olyan nyugdíjszámítási rendszerre van szükség, amely az egészségügyhöz, a szociális ellátórendszerhez és a kultúrához való hozzáférést is biztosítja.

A sajtótájékoztató második felében a pártelnök-frakcióvezető rámutatott, hogy a héten a kormányzat újabb támadást intézett az önkormányzatok ellen, hiszen a jövő héten napirendre kerülő, most benyújtott törvényjavaslat az oktatási, egészségügyi és szociális területek után most már a működést akarja korlátozni. Elvennék azt a jogot a települések önkormányzataitól, hogy a saját költségvetéséről saját maga döntsön – mondta a pártelnök, aki le is fordította a hétköznapok nyelvére a javaslat célját: nem a testület dönti majd el, ha valahol járdát kell építeni, nem a polgármester és a lakosság döntési jogköre lesz, hanem a Magyar Államkincstáré.

Tóbiás József rávilágított, hogy ezzel a kormány megfosztja az önkormányzatokat az utolsó olyan mozgástértől, hogy legalább a helyben élők ügyeit és a helyben rendelkezésre álló forrásokat a legjobb belátásuk és legjobb tudásuk szerint használják föl.

Ezzel a javaslattal a Fidesz végképp eltörli a döntés szabadságát a helyi közösségek számára – figyelmeztetett a politikus, aki kijelentette, hogy az MSZP mint eddig, ezután is következetesen kiáll azon álláspontja mellett, hogy a legjobb döntések mindig helyben születnek, ezért vissza kell adni a helyi közösségeknek a jogot, hogy az életüket meghatározó kérdésekről önmaguk döntsenek.

A minta a valódi népszavazás lesz, ami megmutatja, hogy a társadalom bölcs és pontosan tudja, hogy a saját sorsát érintő kérdésekben képes kiállni önmagáért – mondta Tóbiás József, és kijelentette, hogy a Fidesz által benyújtott javaslatot módosító javaslatokkal át fogjuk írni, hogy sokkal több lehetőség és felelősség kerüljön a helyi közösségek vezetőihez, akik így a helyi lakosokkal közösen gyarapíthatják és fejleszthetik a települést, ahol élnek.

Kapcsolódó párttagok