Az igazságügyi reform iránt érdeklődtek az Európa Tanács jelentéstevői

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése monitoring bizottságának jelentéstevői kétnapos tájékozódó látogatásra érkeztek pénteken Magyarországra.

Kovács László az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke a pénteki találkozót követően emlékeztetett rá, hogy a két jelentéstevő tesz majd javaslatot az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, hogy induljon-e monitoring eljárás Magyarország ellen. Hozzátette: ilyen eljárás Európai Uniós tagállam ellen még nem zajlott és jelenleg is csak volt szovjet és balkáni országok ellen folytat ilyet az ET.

Harangozó Gábor az ET MSZP-s tagja hangsúlyozta: a megbeszélésen a jelentéstevők elmondták, hogy az ET befolyásolástól mentes független médiát, a választói akaratot tükröző választási rendszert, szintén befolyásolástól mentes igazságszolgáltatást szeretnének, illetve azt, hogy törvényi szabályozás is megfeleljen ennek.

Amennyiben ez nem teljesül, akkor az ET konkrét kifogásokat fogalmaz meg és konkrét megoldásokat is megnevez majd. Harangozó Gábor hangsúlyozta: azért is fontosak az ilyen találkozók, hogy a jelentéstevők első kézből szerezhessenek hiteles és megbízható információkat. Emlékeztetett rá, hogy az ET képviselői látogatásuk során összesen 19 találkozón vesznek részt.

Bárándy Gergely az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja úgy fogalmazott: a jelentéstevők elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége iránt érdeklődtek, amelynek kapcsán "kicsit csodálkoztak, hogy milyen széles körű felhatalmazása van az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének", illetve hogy a kormánypártok véleménye háromszor változott meg néhány hónap alatt az igazságszolgáltatási reform kidolgozása alatt.

Szabó Vilmos az ET másik MSZP-s tagja azt emelte ki, hogy a jelentéstevők másodjára járnak Magyarországon, így nem lehet azt mondani, hogy nem tájékozódnak eléggé a jelentésük elkészítése előtt.