Gazdaság | költségvetés 2013 IMF megszorítás
2012. július 19. 11:22

Az IMF-tárgyalások után bocsássák vitára a kormányzati szándéklevelet!

A párt ezért azt szeretné, ha a kormányzat a politikai erőkkel és a szakmai szervezetekkel is megvitatná majd azt a szándéklevelet, amelyet a tárgyalások után akar elküldeni a valutaalapnak.

Csütörtöki, Trippon Norberttel közösen tartotta budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István azt mondta, meglátásuk szerint azért volt szükség a „sebtében összetákolt” költségvetésre, hogy a kormány „lobogtathassa a saját bizonyítványát”, amellyel a piacok felé bizonyítja, hogy elkötelezett a hiány tartása mellett.

A politikus kijelentette, hogy a büdzsé bevételi oldala labilis, és az egy brutális adópréssel működik. Szavai szerint olyan adóprésről van szó, amelyik 4-500 milliárd forintos plusz adóterhet tesz az emberek nyakába – mondta.

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának tagja közölte, hogy a büdzsében lévő kockázatok óriásiak, amire a kormány „ráfejelt”, amikor az utolsó pillanatokban egy fedezet nélküli munkahely-megtartási programot hirdetett meg.

Az MSZP véleménye szerint a költségvetés a szakmaiak mellett politikai kockázatokat is hordoz. A képviselő azt mondta, hogy a kabinet békét kötött az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal, de amikor módosították a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, akkor úgy változtatták meg a büdzsét, hogy az alapjaiban kérdőjelezi meg a korábbi megállapodást.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az IMF-megállapodás – ha azt megkötik - hogyan befolyásolja a büdzsét – jelentette ki. Az MSZP ezért azt követeli a kormánytól, hogy a politikai és szakmai szervezetekkel is vitassa meg az IMF-nek majdan elküldendő szándéklevelet – mondta Tukacs István.

Ezt követően Trippon Norbert arról beszélt, hogy az önkormányzatok költségvetési támogatása 38 százalékkal csökken jövőre. Az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy az önkormányzatok ezért folyamatosan próbálnak pénzhez jutni, lakbéremelésekkel, hitelfelvétellel vagy bölcsődei térítési díj bevezetésével. Véleménye szerint mindezeket a lépéseket a kormányzati „pénzszivattyú” miatt kell megtenni.

Szavai szerint Budapesten ez a helyzet halmozottan igaz, mert a kormányzat nyíltan vállalja, hogy forrásokat von el a fővárostól és a kerületektől. Trippon Norbert úgy látta, hogy emiatt a főváros vezetése folyamatosan jelent be „elképesztő sarcötleteket”.Leszögezte, hogy ebben a gazdasági és szociális helyzetben a magyar családok a teherbíró képességük határára értek és nem képesek további terheket elviselni.

Felhívta a figyelmet, hogy a sajtóhírek szerint Tarlós István is találkozik az IMF tárgyalódelegációjával. A politikus azt kérte a főpolgármestertől, hogy olyan megállapodást ne kössön meg, amelyik újabb terheket tesz az emberek vállára, illetve ne titokban, hanem nyilvánosan folytassa le a tárgyalásokat.