Belföld | közmunka
2011. május 15. 12:02

Az íróasztal mögül könnyű ítélkezni

Az MSZP elnökségi tagja beszélt a munka világáról és az oktatási rendszerről, amely területeket a kormány radikálisan átalakítja. Kiemelte, hogy a közmunka nem öncélú foglalkoztatási eszköz, hanem esély azoknak a százezreknek, hogy kapcsolatban maradjanak a munka világával, akiknek nem adatik más lehetőség a boldogulásra. A közmunka ellépés a segély világától.

Azzal, hogy a kormány radikálisan át akarja alakítani a közmunka feltételeit és elvonja a forrásokat, százezrek fogják elveszteni kapcsolatukat a munkával, az esélyt a méltóságra és nem lehet majd visszaterelni őket a képzés világába sem. Szociális kapcsolataik elsorvadnak, középtávon fizikailag, szellemileg és egészségügyileg is leépülnek majd. Ezeknek a szegény közösségeknek semmi esélyük nem lesz a boldogulásra, arra, hogy kitörjenek helyzetükből. A kormány közmunkát érintő intézkedéseivel lemond a legelesettebbekről.

Kunhalmi Ágnes hozzátette, hogy ez nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem a középosztályt, a felső középosztályt és a leggazdagabbakat is, végső soron az egész társadalmat. Említette továbbá a munkajogok szűkítését. Példaként hozta fel, hogy könnyebben lehet kirúgni az alkalmazottakat, hogy csökkentik a munkanélküli ellátást, a táppénzt, szűkítették a sztrájkjogot, és hogy hat hónapra emelik a próbaidőt. Ezekkel a lépésekkel a kormány egyre inkább védtelenné teszi az alkalmazottakat a munkaadókkal szemben.

Az oktatási rendszerről a szocialista politikus elmondta, hogy a tankötelezettség 15 vagy 16 évre leszállításával végzettség nélkül lökik utcára a gyermekeket, pedagógusokat bocsátanak el, iskolákat építenek le és zárnak be. Ezen túl, ha keresztülviszik a tervezett államosítást megszűnik az oktatási rendszer alkalmazkodóképessége, a minisztérium pusztán statisztikai adatok alapján fogja működtetni az iskolákat.
Ezekkel az intézkedésekkel a kormány egyszerre mond le a szegény gyermekekről és szüleikről, valamint a munkajogok szűkítésével a középosztályhoz tartozó munkavállalókról, pedagógusokról, közalkalmazottakról is.

Kunhalmi Ágnes elmondta „aki ma az oktatás- és a munka világát elsorvasztja, az holnap börtönre kényszerül majd költeni, a gazdasági növekedés pedig elérhetetlen messzeségbe kerül. Így Magyarország nem fog tudni kijönni mostani helyzetéből.”

"Ha 20 év után a demokrácia csak ezt tudja nyújtani az országnak, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy az emberek csalódnak, frusztráltak és nem a demokratikus pártoktól, hanem a szélsőséges erőktől várják majd a boldogság és a boldogulás esélyét." - tette hozzá.