Az LMP elzárkózott a választási együttműködéstől

A szocialista pártelnök a budapesti Örs vezér téren emlékeztetett arra, hogy a múlt vasárnapi zuglói időközi választáson bár kormánypárti politikus nyert, az MSZP és az LMP jelöltjei együtt több szavazatot kaptak, ami szerinte megmutatta, hogy a két párt összefogásával a Fidesz legyőzhető. Mesterházy Attila az együttműködés szükségességét felvetette Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének, aki azonban ezt "határozottan elutasította", és nem vezettek eredményre a helyi egyeztetések sem.

Ez utóbbiakról szólva Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke elmondta: mivel a tavalyi országgyűlési választáson az egyik zuglói választókerületben visszaléptették jelöltjüket az LMP javára, most azzal keresték meg az ökopártot, hogy "viszonozza" ezt. Miután azonban az LMP ezt visszautasította, a helyi MSZP az együttműködés reményében "elment a falig", és felajánlotta, hogy a két párt közösen indítsa az LMP-s Várnai Lászlót. Azt, hogy az LMP ezt is elutasította, Tóth Csaba úgy értékelte: az LMP nem akar nyerni az időközi választáson. Kitért arra is, hogy megegyezés hiányában az MSZP Imre Gergely frakcióvezetőt indítja a választáson.A zuglói 1-es számú választókerületben vasárnap tartott időközi képviselő-választást a fideszes Tildy Balázs a szavazatok 39,1 százalékát szerezve nyerte meg. A szocialista Demeter Márta a voksok 30,3 százalékát kapta; a harmadik az LMP-s Kaibinger Gábor lett 17,5 százalékkal. A Jobbik jelöltje, Czeglédi János a negyedik helyen végzett 8,3 százalékkal, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete jelöltje, Benedettiné Kiss Renáta 3,7 százalékot kapott, a Munkáspárt színeiben induló Hajdu József 1,1 százalékot szerzett. A XIV. kerületben május 29-én a fideszes Pusztai Péter lemondása miatt tartanak újabb voksolást; a politikust egy önkormányzati cég vezetőjévé választották, és mivel a tisztség összeférhetetlen a helyi képviselőséggel, visszaadta mandátumát.

Az MSZP politikusai egyébként Mesterházy Attila sajtótájékoztatójával egy időben öt további budapesti helyszínen - a Nyugati téren, a Blaha Lujza téren, a Moszkva téren, a Határ úton és Újbudai vásárcsarnoknál - is megjelentek, hogy aláírásokat gyűjtsenek ahhoz a petícióhoz, amellyel a szocialisták a kormány politikája ellen tiltakoznak. A pártelnök azt mondta: az akció célja, hogy meghallgassák az embereket és a mindennapi élet problémáiról beszéljenek velük.