Gazdaság | MNB PSZÁF költségvetés 2012
2011. december 15. 15:21

Az MNB-törvény aggályos

A szocialista politikus hangsúlyozta: a feladatkörök átszervezésével a javaslat célja Simor András jegybankelnök jogköreinek csökkentése, illetve a monetáris tanács átszervezésével annak biztosítása, hogy a "kormányoldaléval ellentétes véleményeket minden esetben le tudják szavazni."     

Veres János szerint ha ezt a javaslatot ebben a formájában elfogadja az Országgyűlés, akkor "sokba kerülhet az országnak", különösen úgy, hogy épp az IMF-EU tárgyalások előkészítése zajlik, ahol fontos szereplő a jegybank is.     

Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonásának lehetőségével Veres János szerint "lebegtetni akarják a kardot" Simor András feje fölött, hogy ezzel tartsák sakkban.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: van érv az összevonás a különtartás mellett is, a probléma igazából a lehetőség megteremtésének módjával van, hiszen a javslat úgy került az Országgyűlés elé, hogy arról vitázni nem lehet. Ráadásul a kormány arra hivatkozva nem kérte ki a javaslatról az Európai Központi Bank véleményét, hogy az alkotmányügyi bizottság nyújtotta be a módosító indítványt, ugyanakkor a benyújtást követően szinte azonnal felvették a kormány által támogatott sorba.

Hazug költségvetési előirányzatok

Veres János volt pénzügyminiszter szerint a Matolcsy György által csütörtökön bejelentette költségvetési kiigazítás mellett is a 2012-es költségvetés az elfogadása pillanatában meg fog bukni - mondta az MSZP-s képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A szocialista politikus leszögezte: olyan 320 milliárdos korrekciót jelentett be Matolcsy György, amelyből 200 milliárdot abból a tartalékból zárolnak, amely a költségvetés elfogadását követő első munkanapon már meg sem lesz.     

Veres János szerint a 2012-re végleges költségvetési előirányzatok hazugok, ezért vissza kellene hozni a költségvetés az Országgyűlés elé, és a kiigazításnak megfelelő főszámokat kellene elfogadni, mert ha az eredeti számokkal fogadják el a büdzsét, akkor az életbe lépése pillanatában már bukott is lesz.     

Veres János szerint felháborító, hogy a kormány úgy tekint a parlamenti döntéshozásra, mint "pitykére a dolmányon".     

A szocialista politikus ugyanakkor üdvözölte a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodást, amelyben az MSZP által korábban is követelt módon mindhárom érintett szereplő is részt vállal a teherviselésből. Emellett az ellenzéki képviselő örömtelinek nevezte azt is, hogy az új intézkedés az eddigieknél szélesebb réteghez juthat majd el.     

A szocialista politikus ugyanakkor kérdésre válaszolva a lopás minősített esetének nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy 2013-ban is az állami kasszába kell befizetni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Szerinte ez nem más, mint egy büntetés azoknak, akik mertek a kormányfő elgondolásával ellentétesen dönteni és a kormány nyomása ellenére is a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagjai maradtak.