Az MSZP a belügyminiszter és az OBH elnökének meghallgatását kezdeményezi

Bárándy Gergely és Harangozó Tamás országgyűlési képviselők hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: szerdára összehívják az általuk vezetett parlamenti ellenőrző albizottságokat - az alkotmányügyit és a rendészetit -, hogy a belügyminiszter és az OBH elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg a hasonló esetek előfordulását.

Bárándy Gergely azt mondta: rendszerszintű hibáról van szó, hiszen a rablógyilkossággal vádolt bűnbanda ügyében négy év alatt nem született elsőfokú ítélet, majd a két veszélyes bűnöző házi őrizetből szökött meg.

A politikus elmondta, ismét megpróbálják az Országgyűlés napirendjére venni azt a nyár elején beterjesztett törvényjavaslatukat, amelyet az ároktői bűnbanda ügyében tapasztalható késlekedés indokolt.

E szerint soron kívül kellene értékelni a bíró tevékenységét, ha négy éven belül nem hoz ítéletet, és emiatt megszűnik a vádlott előzetes letartóztatása, illetve a nyomozó ügyész felettese is köteles lenne ez esetben soron kívül vizsgálatot folytatni a büntetőeljárás törvényességének és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az MSZP-s képviselő hozzátette: azt várják, a kormánytöbbség nyári döntésével szemben most vegye tárgysorozatba javaslatukat.

Harangozó Tamás elmondta, az ároktői bűnbanda ügyében az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) csak 2013 márciusában, több mint két év elteltével tudott átfogó szakvéleményt készíteni. Ezt a BSZKI anyagi problémáival hozta összefüggésbe, megjegyezve: az intézetvezető közlése szerint 240 millió forintos fejlesztéssel a három-négyszeresére tudnák növelni kapacitásukat.

A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy nincs erre pénz, miközben például Pintér Sándor egykori cége évente 270 millió forintos megbízási díjért nyújt biztonságtechnikai szolgáltatást a Magyar Postának. Felszólította a kormányt, azonnal intézkedjen, hogy a BSZKI megkapja a működéséhez és a fejlesztéshez szükséges összeget, és a jövő évi költségvetésben is kezeljék kiemelten a bűnügyi nyomozások támogatását.

Harangozó Tamás hozzáfűzte: ez azért is fontos lenne, mert a rendőrség eredményessége tavaly 23 éves mélypontra süllyedt, 270 ezer nyomozást zárt le eredménytelenül.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. Fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen.