Az MSZP a Jobbiknak tett gesztusként értékeli Juhász Imre jelölését

Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: azóta, hogy a Fidesz megváltoztatta a jelölés szabályait, már a kilencedik alkotmánybírót választja meg a parlament, és mindegyiküket a kormányoldal javasolta. Az MSZP ez ellen tiltakozva nem vesz részt a voksolásban, ahogy nem voltak ott a jelölt bizottsági meghallgatásán sem.

A szocialista politikus szerint Juhász Imre jelölése gesztus a szélsőjobboldalnak, a Fidesz és a Jobbik "összeborulásának újabb bizonyítéka".

Juhász Imréről úgy foglalt állást: közel áll a Jobbikhoz - a párt támogatja is megválasztását -, korábban szoros munkakapcsolatban állt Morvai Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással, a Jobbik jelenlegi európai parlamenti és országgyűlési képviselőjével.

Bárándy Gergely megdöbbentőnek nevezte, hogy az alkotmánybíró-jelölt hétfői bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szocialisták büntetőjogi tényállásokat is kimerítő nyilatkozatokat tettek róla, és ha ez folytatódik, kénytelen lesz jogi lehetőségeket keresni. Az MSZP-s politikus szerint példátlan, hogy valaki, akit közjogi tisztségre jelöltek, megválasztása napján jogi lépésekkel fenyegesse az őt kritizáló legnagyobb ellenzéki pártot.

A parlament hétfőn választ új alkotmánybírót, miután Holló András alkotmánybíró április elején betölti hetvenedik életévét. A Fidesz és a KDNP által közösen javasolt Juhász Imrét március 19-én jelölte alkotmánybírónak a parlament illetékes eseti bizottsága a kormánypárti és a jobbikos tagok egyhangú támogatásával.