Belföld, Gazdaság | energiabiztonság áfa energiaárak
2013. március 19. 17:17

Az MSZP a közüzemi díjak áfáját is csökkentené

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes keddi sajtótájékoztatóján elmondta: ez a kormány által végrehajtott tízszázalékos "díszrezsicsökkentésnél" nagyobb, igazságosabb és fenntarthatóbb megtakarítást jelentene a családoknak. Hozzátette: a mostani rezsicsökkentés csak hajszálnyi segítséget jelent azután, hogy a Fidesz-kormány döntései az elmúlt években átlagosan több mint százezer forint többletterhet raktak a háztartásokra.

A politikus reagált arra is, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden azt mondta: az energiaszolgáltatóknak a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányzás volt az "aranykor", éves átlagos adózott eredményük ez idő alatt a duplájára emelkedett, és az áram ára is ekkor "szabadult el".

Lukács Zoltán felidézte, hogy a Horn-kormány a szektor 1995-ös privatizációjakor 8 százalékos tőkearányos nyereséget garantált a cégeknek 1997-ig. Ezután viszont - folytatta - a nyereségük folyamatosan nőtt, úgy, hogy közben a Fidesz 1998-ban átvette a kormányzást: 2000-ben például már több mint 15 százalék volt.
Egy tanulmány ezt követően azt javasolta, hogy a kormány 2001-től ismét csökkentse 8 százalékra a garantált nyereséget, az Orbán-kormány azonban ezt nem fogadta meg - jelentette ki Lukács Zoltán, hozzátéve: az áramszolgáltatók így csaknem 23 százalékos nyereséget könyvelhettek el, és 2004-ig 58 milliárd helyett 120 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el.

Az MSZP-s politikus szerint az energiaszolgáltatók így a Fidesz-kormánynak köszönhették a számukra extraprofitot hozó "aranykort", a baloldali többségű Országgyűlés pedig egy 2005 decemberében benyújtott jogszabályban a hatósági árazással tette lehetővé az árak leszorítását.