Az MSZP antikorrupciós törvénycsomagot készít ősszel

Az MSZP-frakció antikorrupciós törvénycsomagot állít össze, amely biztosítja a közügyek nyilvánosságát, átláthatóságát, és amivel megelőzhetők a fideszes Mengyi Roland ügyéhez hasonló esetek, valamint a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos problémák - mondta pártunk frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan közölte, alternatívát szeretnének mutatni arról, hogy az MSZP hogyan képzeli a parlament, a demokratikus intézmények működését, és hogy a képviselőknek hogyan kellene átlátható módon politizálni.

A frakcióvezető elmondta, javaslataikat annak kapcsán készítik el, hogy az Európa Tanács Korrupióellenes Államok Csoportja (GRECO) - amelynek Magyarország is tagja - ajánlásokat fogalmazott, mert szerintük az országban jogalkotási korrupció van.

Hozzátette: az MSZP álláspontjához hasonlóan a GRECO is elfogadhatatlannak tartja, hogy kormány-előterjesztések helyett egyéni képviselői indítványok kerülnek a Ház elé, de kifogásolják az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogköreit és az ügyészség működését is.

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP antikorrupciós ügyvivője elmondta, a törvénycsomag vonatkozna az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségének szigorítására, a politikai álláshalmozás megszüntetésére. Szeretnék, hogy ha a kormány tanácsadóiról, például Habony Árpádról mindent tudhatna a nyilvánosság - jegyezte meg.

Célként jelölte meg a pályázati pénzek átláthatóságát úgy, hogy a nem szabályosan kiírt, elbírált pályázatok a törvény erejénél fogva semmisek legyenek.
A képviselő elmondta, mentesíteni kell az ügyészséget és a bíróságot a politikai befolyástól.

Harangozó Tamás a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításáról azt mondta, nem a képviselőknek kellene nyilatkozatot készíteniük, hanem az állami szervek a közhiteles nyilvántartásokból eljuttatnák a szükséges adatokat az Országgyűlés Hivatalának minden év januárjában. Eltitkolás, mellébeszélés, félreírás kizárt - összegzett, rámutatva, hogy javaslatuk szerint a képviselő közvetlen hozzátartozójának is nyilvános lenne a vagyongyarapodása.

A politikus elmondta, októberre készülnek el a törvényjavaslatok, és szeretnék, ha december 9-én, a korrupcióellenes küzdelem világnapján már azt is lehetne látni, hogy a kormánypártok hajlandóak azokkal érdemben foglalkozni.