MTI/Hírklikk | Belföld | Európai Unió Környezetvédelem
2019. július 31. 17:22

Az MSZP az Európai Bizottsághoz fordult szennyvíziszap-ügyben

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult a Magyarországra szállított horvát és szlovén szennyvíziszappal kapcsolatban.
A politikus szerdán, sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként kedden a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős biztosokhoz fordult, akiktől arra vár választ, hogy az Európai Bizottságnak (EB) van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió biztosított-e ezekhez az ügyletekhez forrást.
 
Az ügy nem belpolitikai kérdés, hiszen olyan tagállamok közötti kereskedelemről van, amely súlyosan sérti az európai jogszabályokat - indokolta kezdeményezését Ujhelyi István.
 
 
Kevésnek tartotta azt a kormányzati választ, miszerint leállítják a jövőbeli szállítmányokat, de a jelenleg érvényes szerződések alapján továbbra is érkezhet szennyvíziszap Magyarországra. Ujhelyi István úgy vélte: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek választ kell adnia az ügyben. Megjegyezte: a kormány, ha akarja, akkor minden jogi kereten átlépve két óra alatt képes bezárni, kinyitni, felfüggeszteni vagy megszüntetni komoly "bizniszeket", most azonban halogató döntést hoztak.
 
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke elmondta: az üggyel kapcsolatos adatkéréseiből kiderült, hogy a magyar engedélyeket a szennyvíziszap behozatalára a környezetvédelmi feladatokat ellátó hatóság, a Pest megyei kormányhivatal adta ki, Tarnai Richárd kormányhivatal-vezető aláírásával.
 
Kérdésre válaszolva hozzátette: Gulyás Gergely hazudik, ha azt állítja, hogy nem adtak ki engedélyt Magyarországon az iszap szállítására.
 
Korózs Lajos arról is beszámolt, hogy a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt két évben több mint 90 ezer tonna horvát szennyvíziszap "landolt" magyar lerakókban: 2018-ban 52 ezer tonna, 2017-ben pedig 39 ezer tonna.
 
Emellett - folytatta - a szlovén környezetvédelmi hatóságok által biztosított információkból az is kiderült, hogy tavaly 30 ezer tonna szlovén szennyvíziszap érkezett Magyarországra. Megjegyezte: az Eurostat adatai szerint ez a 30 ezer tonna megegyezik az éves szlovén kibocsátással, vagyis tavaly minden kilogrammnyi szlovén szennyvíziszap Magyarországon kötött ki.
 
Valószínűleg "ez rohadt nagy üzlet valakinek", "itt valakik milliárdokat keresnek" - értékelt a képviselő.
 
Grőber Attila, Pápa ellenzéki polgármester-jelöltje a sajtótájékoztatón közölte: ha nem állítják le azonnal a szennyvíziszap-szállítást Pápára, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek kérésük nyomatékosítása érdekében.