Belföld | fkf szemétszállítás rezsiköltség
2013. április 19. 10:54

Az MSZP az FKF extraprofitjának visszaadását javasolja

Tüttő Kata, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére erre vonatkozó indítványt nyújtanak be.

Az FKF adataira hivatkozva jelezte: 2012-ben 17 százalékkal csökkent a társaság által elszállított szemét mennyisége az előző évihez képest. Ez 450-500 ezer köbméter különbség, vagyis két hónapnyival kevesebbet termeltek a fővárosiak – tette hozzá. Mint mondta, lehetne örülni, hogy nőtt a környezettudatosság, de nem erről van szó, hanem a lakosság elszegényedéséről, vagyis jelentősen csökkent a fogyasztás is.

A szocialista politikus "önmagában is sokkolónak" nevezte, hogy eközben a kiszámlázott díj kevesebb mint két százalékkal csökkent, azaz a budapestiek félig üres kukák után fizettek szemétdíjat. Az FKF 26 százalékos profitot ért el a szemétkezelésen: 5,3 milliárd forint volt az árrés úgy, hogy ennek egy részéért "levegőt szállítottak" – mondta.

Az MSZP-s képviselő szólt arról is, hogy álláspontja szerint van helye a rezsicsökkentésnek, de nem így. Egyenként kell megvizsgálni az egyes cégeket, fel kell tárni tartalékaikat és fenntartható, nem egyszeri csökkentést kell elérni – fejtette ki, jelezve, hogy az FKF-től az extraprofit visszaadását várják.