benzinár
2011. január 12. 19:00

Az MSZP azonnali üzemanyagár-csökkentést vár a kormánytól

Török Zsolt, a párt szóvivője szerdán, az Országgyűlés épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a szocialisták mindenekelőtt a benzinre és a gázolajra rakodó jövedéki adó csökkentésére szólítják fel a kabinetet.

Az MSZP emellett az üzemanyagárak csökkenése érdekében elvárja a kormánytól, hogy felelős, a forint árfolyamát stabilizáló gazdaságpolitikát alakítson ki, illetve a demokratikus alapjogok ismételt biztosításával, például a médiatörvény visszavonásával állítsa helyre az országgal szembeni nemzetközi bizalmat - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, a benzin ára szerdán 364 forintra emelkedett, míg tavaly januárban 20 százalékkal kevesebbet, 317 forintot kellett fizetni a 95-ös benzinért.

Török Zsolt fideszes politikusok korábbi, ellenzékben tett nyilatkozataira is felhívta a figyelmet. Szijjártó Péter például közlése szerint korábban azt mondta, hogy a kőolaj világpiaci árának emelkedése csak részben oka az üzemanyagok árának emelkedésének, abban a forint árfolyamának mélyrepülése is szerepet játszik.

Fónagy János pedig úgy foglalt állást, hogy a kormány nem tesz semmit az elszabaduló benzinárak visszaszorításáért, miközben Varga Mihály azt mondta, a kormánynak lehetőségében áll a probléma kezelése, a jövedéki adó csökkentését csak akarni kell - idézte fel a szocialista képviselő.

Török Zsolt arra kérte az általa "Fidesz-KDNP bűnszövetségnek" nevezett kormányt, hogy hallja meg a szocialisták és az emberek követelését, máskülönben a benzinár átlépheti a 400 forintos határt is.