Az MSZP 'baloldali Európát' szeretne

A gyermekéhezés és a gyermekszegénység megszüntetését, európai szintű minimálbért, a 25 év alatti fiatalok teljes foglalkoztatását és a női munka jobb megbecsülését tűzte ki feladatául az MSZP az Európai Parlamentben (EP). Ezekről a párt EP-képviselőjelöltjei beszéltek pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője azt mondta, az EP-n belül olyan mozgalomhoz csatlakoznak, amelynek minden tagja arra törekszik, hogy baloldali Európa alakuljon ki. Megjegyezte: hosszú évek óta jobboldali meghatározottságú az Európai Parlament, és aki az MSZP-re szavaz, az valójában a baloldali törekvések érvényesülésére voksol.

A politikus hiányolta a kormányoldal mozgósítását az EP-választásra. Úgy fogalmazott, a kormány jelen pillanatban nem látja el egyik nagyon fontos feladatát, mégpedig a mozgósítást, ami ilyenkor kötelessége lenne. Emellett a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatását, felhívásait is hiányolta Szanyi Tibor.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy "nagyot fordult a világ", amióta Magyarország tagja lett az Európai Uniónak. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt euforisztikus hangulat volt, ami a választásokon is tükröződött, ám mára erős küzdelmet kell folytatni az euroszkepticizmus ellen, ami "bekeretezi" a mostani voksolást.

Az ellenzéki politikus személyes vállalásaként említette a gyermekéhezés és -szegénység megszüntetését.

Jelezte: az MSZP továbbra is csodálkozással tekint azokra a pártokra, amelyek ugyan elindulnak az európai parlamenti választáson, de elutasítják az európai közösséget. A Jobbikra utalva úgy fogalmazott, érthetetlen, hogy egy olyan párt szeretne az EP-be jutni, amely európai zászlót éget, vagy az ablakon dobálja ki a közösség zászlaját. "A Jobbik igazi biznisz párt, üzleti érdekekből szeretne az EP-be jutni, tartalmilag nincs közük Európához" - fogalmazott Szanyi Tibor.

Ujhelyi István, a párt EP-listáján második helyen szereplő politikus azt ígérte, ha bejut a brüsszeli grémiumba, akkor egy európai szintű minimálbér megteremtéséért fog dolgozni, amely programpont szerepel az európai szocialisták elképzelései között is.

Ujhelyi István kérdésre elmondta, a nemzeti átlagkereset megadott százalékában kellene garantálni a minimálbért.

Azt ígérte, eljuttatja a magyar emberek szavát Brüsszelig, de nem csak az emberek "magyar hangja" lesz, ha kell az "asztalra csapó magyar tenyér is" az ország érdekeinek védelmében.

A friss munkanélküliségi adatokat Ujhelyi István kérdés kapcsán úgy kommentálta, azok az "állampárt propaganda gépezete által gyártott számok". Mint mondta, a több száz ezer embert megzsarolva közmunkás-sorba taszítottak, és ezt is beszámolták a statisztikai adatokba. A magyar munkavállalók egy részét "elüldözték" az országból, őket is beleszámolták az adatsorba. Úgy fogalmazott: a szocialista kormány által elindított nagyberuházások utáni foglalkoztatáshoz pedig Orbán Viktornak "semmi köze, ne büszkélkedjen" vele, hanem - mint mondta - gondolja át mit tehet a vidékért és a munkanélküliség felszámolásáért.

Gúr Roland is úgy fogalmazott, hogy a baloldali érzelmű emberek és értékek kérlelhetetlen védelmezői lesznek. A politikus a fiatalok foglalkoztatását emelte ki programjából, hiszen soha nem voltak olyan rosszak a kilátások, mint most, még a magasan képzett fiatalok is nehezen tudnak elhelyezkedni. Mint mondta, a Fidesz-kormány két lehetőséget kínált a magyar fiataloknak: vagy közmunkásnak állhatnak, vagy elhagyhatják az országot.

Gúr Roland úgy fogalmazott, pártja nem nézheti tétlenül, hogy tehetséges fiatalok hagyják el az országot, ezért az EP-ben a 25 év alatti fiatalok teljes, garantált foglalkoztatottságáért fog dolgozni.

Veres János szocialista EP-képviselőjelölt a keleti országrész és a nyugdíjasok érdekeit fogja előtérbe helyezni munkája során. A politikus szerint megtorpant a felzárkóztatási folyamat, az elmaradottabb, keleti országrésznek is fel kell zárkózni, hogy akik ott élnek, azok érezhessék, hogy az unió tagjai, egyenrangú polgárok.

A politikus szerint szükség lenne egy garantált európai minimum nyugdíjra. Azt mondta, Magyarországon sok nyugdíjas úgy él, hogy választani kell, gyógyszert vagy élelmiszert vesz-e a nyugdíjából. Utalt arra, hogy a szocialista párt az egyetlen, amelynek programjában az európai nyugdíjminimum rendszere szerepel.

Gurmai Zita a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ő a nők esélyegyenlőségéért dolgozna a parlamentben, mint ahogy tette ezt eddig is. Mint mondta, még mindig elmarad a kívánatostól a nők foglalkoztatása, és bérük is alacsonyabb az ugyanazon munkakörben foglalkoztatott férfiakétól. A politikus szerint "az egyenlő munkáért egyenlő bért" elve mentén fog politizálni Brüsszelben.

Szanyi Tibor az EP-kampánnyal kapcsolatban elmondta, a párt aktivistái dolgoznak, "nem bújtak el az áprilisi elcsalt" választások után".

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MSZP május 1-jén, majálisán tartja az európai parlamenti kampánynyitóját, és részt vesz a vasárnap rendezendő Élet menete felvonuláson is.