Az MSZP egy új nemzeti légitársaság mielőbbi beindítását szorgalmazza

Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján egy új, üzleti alapon működő, piacképes nemzeti légitársaság felállítását sürgette. Megjegyezte, hogy ennek szükségességét támasztja alá a foglalkoztatás és az idegenforgalom visszaesése, valamint a versenytársak aktivitása is. Mint mondta, megítélésük szerint az új társaság a régi Malév terheitől megszabadulva, új stratégiával, piaci alapon is rentábilis lehet.    

"A Malév hirtelen és tragikus leállása közvetlenül a kormány határozatlansága, tétovasága és a Malév vezetésének az ügyetlensége miatt történt" - jelentette ki Józsa István, hozzátéve, hogy összefogásra van szükség az új légitársaság beindításához. Úgy véli, ma még együtt van az a tudás és tehetség, amellyel ezt sikeresen meg lehet tenni.    

A szocialista politikus arra is kitért: részt vesznek a Malév helyzetét feltáró parlamenti vizsgálóbizottság munkájában, de nem szabad megvárni a bizottsági munka végét egy új társaság alapításával, mert az jelentős időveszteséggel járna, ami rontja a piaci indulás esélyét. A korrektség azt diktálja, hogy a társaság történetét az 1990 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálja a testület - mondta.