Az MSZP elkötelezett Szerbia uniós csatlakozása mellett

Budapesten találkozott egymással Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke, és Bojan Pajtics, a szerbiai Demokrata Párt elnöke, Vajdaság tartományi miniszterelnöke. Találkozójukon a politikusok tájékoztatták egymást a két ország belpolitikai helyzetéről, és megvitattak több, a két ország, illetve az Európai Unió kapcsolatát is érintő kérdést.

Az MSZP elkötelezett Szerbia uniós csatlakozása mellett – jelentette ki Tóbiás József a találkozót követő közös sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a demokrácia alappiléreit érintő kérdésekben kell mielőbb megkezdeni. Hangsúlyozta, hogy a menekültválság közös európai cselekvési tervében Szerbiát, mint együttműködő országot partnerként kell számításba venni, hiszen nem csupán tranzitország, hanem jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a bevándorlás, és most már az átvándorlás tekintetében is.

Szintén egyetértettek abban, hogy a határokat lezáró kerítés nem old meg semmit, csak nehezíti a két ország közötti békés együttélést. A gazdasági beruházásokat és a kulturális együttműködést nem szabad azzal elrontani, hogy az egyik kormány egyoldalúan olyan döntést hoz, amely érinti a vele szomszédos ország belső berendezkedését.

Abban sem volt nézetkülönbség, hogy a jelenlegi helyzetben közös európai cselekvésre van szükség, mert a félelemmel és a bezárkózással szemben erősebb, intézményesebb demokráciára van szüksége Európának, és így Szerbiának is.

Bojan Pajtic egyetértve Tóbiás Józseffel azt mondta, Szerbia komoly kihívásokkal néz szembe menekültügy területén, és minden támogatás jól jön nekik.
    
Nem szeretnék - folytatta - , ha Európában a párizsi, a bejrúti merényletek, illetve az orosz gép elleni merénylet miatt muzulmánellenes hisztéria alakulna ki. Bojan Pajtic szerint Európának ezt a kérdést a szolidaritás jegyében kell kezelnie.
    
Bojan Pajtic kijelentette, nincs szükség a Jobbik vajdasági irodájára, nincs szükség arra, hogy a Vajdaságba, Szerbiába importálják a sovinizmust. Van nekünk elég bajunk a saját szélsőségeseinkkel - fogalmazott, megjegyezve: mindent megtesznek az iroda bezárásáért.
    
Bojan Pajtic az Európai Progresszív Alapítvány és az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány által szervezett, Az Európai Unió történelmi válaszút előtt című szerdai konferenciára érkezett Magyarországra.