Belföld | előválasztás
2013. augusztus 23. 18:57

Az MSZP előválasztási javaslata

A Mesterházy Attila által vázolt javaslat szerint valódi szavazáson méretne meg a Fidesz leváltásában egyaránt érdekelt MSZP és az Együtt-PM Szövetség. Az előválasztás nem csak a miniszterelnök-jelölt személyéről, hanem a 106 egyéni képviselőjelölt és a közös választási lista mandátumarányáról is döntene.

Mesterházy a mai sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy felidézte: az egyeztetéseknek az MSZP az együttműködés és szövetségkötés szándékával indult neki, mert az ország érdeke az, hogy minél szélesebb társadalmi támogatottsággal bíró összefogás álljon szembe Orbán Viktor rendszerével 2014 tavaszán.

Mint elmondta, az elmúlt hetekben, hónapokban folytatott tárgyalások során végig hitt abban, hogy a konfliktusokat csak őszinte és egyenes beszéddel lehet megoldani. Az MSZP, miután a párt különböző döntéshozó fórumain ez kikristályosodott, korrekt és tiszta ajánlatot tett le az asztalra. Ez megyéről megyére, valamint a fővárosra is kitérve részletesen tartalmazta az MSZP-s egyéni jelöltek listáját, valamint azokat a konkrét körzeteket, amelyeket az MSZP tárgyalási alapnak tekint. Ezek több mint 35 körzetet jelentenek a 106-ból – ismertette az MSZP elnöke. (Bajnai Gordon mai javaslata 35-71-es arányról szólt az MSZP javára.)

Az MSZP által már korábban javasolt kettő az egyhez arányú elosztásban vannak esélyes és kevésbé esélyes körzetek is, de az MSZP tekintettel volt arra, hogy az Együtt-PM ezek közül melyekre tekint esélyesként. A felek közötti tárgyalást nehezítette, hogy Bajnaiék nem egy körzetben olyasvalakit jelöltek, akikről később kiderült: valójában nem is akarnak az Együtt-PM jelöltjei lenni. A mai megbeszélésen Bajnai Gordon további elvárásokat fogalmazott meg, többnyire a legerősebb baloldali körzetekre tartva igényt a maga 35 körzete tekintetében.

Mesterházy Attila a mai nap eseményeit úgy értékelte, hogy ultimátumszerű helyzet állt elő.
Ezért saját javaslatot osztott meg előbb Bajnaival, majd a nyilvánossággal. Mint mondta, ezt a javaslatot az MSZP már hónapokkal ezelőtt összeállította, de bízott benne, hogy tárgyalásos úton is rendezni lehet a vitás kérdéseket.

Ennek lényege, hogy Magyarország történetében először előválasztásokon dőljön el, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint az egyéni képviselőjelöltek és az esetleges közös választási lista szereplői. Hús-vér kampányról lenne szó, hús-vér szavazással a végén – tette világossá az MSZP első embere. Hozzátette: ez a lehető legdemokratikusabb, legkorrektebb módja lenne annak, hogy kiderüljön: melyik párt mennyi szavazót tud elvinni az urnákhoz, ráadásul a ma még bizonytalan szavazók megszólítására is kiváló lehetőséget nyújtana. A közös lista pedig az egyéni eredmények ismeretében állhatna össze, vagyis a felek az egyéni győzelmek arányban részesülhetnek a listás helyekből is.

Mesterházy Attila az MSZP elnökeként kijelentette: vállalja a Bajnai Gordonnal való megmérettetést a magyar választópolgárok előtt. Ugyanígy mind a 106 MSZP-s egyéni képviselőjelölt is hajlandó megvédeni magát és a programját az Együtt-PM indulójával szemben.

Az MSZP az előválasztáshoz kellő infrastruktúrát biztosítani fogja, az ehhez szükséges források is rendelkezésre fognak állni - jelentette ki, hozzátéve, hogy a költségeket értelemszerűen a két ellenzéki erőnek közösen kell vállalni. Kiderült az is, hogy a jövő héten az MSZP Országos Elnökségének ülésén delegáció alakul az előválasztás technikai lebonyolításának mielőbbi kidolgozására.