Belföld
2012. december 14. 12:05

Az MSZP elutasítja a keretszámok csökkentését

A párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal.

A politikus ezt követően arról beszélt: nem igazak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azok a nyilatkozatai, amelyek szerint az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól.

Az oktatási rendszer átalakítása mindenkit érint – reagált Giró-Szász András azon kijelentéseire, amelyek során a kormányszóvivő azt mondta, nem érti, hogy a felsőoktatásban tanulók hétfőn és szerdán miért tüntettek. Az MSZP nem csodálkozik azon, hogy már a gimnazisták is több városban az utcára vonultak és sztrájkbizottságokat alakítottak - mondta. Kunhalmi Ágnes „álságosnak és hitványnak” nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amelyik „arra épül, hogy egymásnak ugrassza” a hallgatói szervezeteket, az oktatókat és diákokat.

Emellett feltette a kérdést, a kormányszóvivőnek honnan van arról információja, hogy a hallgatói vezetőknek hány éve van tanulói jogviszonyuk a felsőoktatási intézményekben.

Az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet – jelentette ki. Ezt követően pedig egy „nagyon érzékenyen beállított” tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki. A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba” sodró Diákhitel 2-őt – közölte végül.