MTI | Belföld
2019. március 04. 12:06

Az MSZP elviszi a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozókhoz

Az MSZP aktivistáin keresztül juttatja el a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozóknak - közölte az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Komjáthi Imre, az ellenzéki párt alelnöke maga kezdte az akciót, egy Andrássy úti kormányablakba vitte be és adta át az ott dolgozóknak "a közszolgálati rabszolgatörvény" miatti, március 14-i sztrájkra felszólító szórólapot.
 
    A politikus ezt megelőzően az épület előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette a szakszervezeti követeléseket. A szakszervezetek a többi között azonnali béremelést, az elvett öt nap szabadság visszaadását, kevesebb túlórát, azok kifizetését, a rugalmas munkaidő visszaállítását akarják elérni, továbbá azt, hogy az ebédszünet újra számítson bele a munkaidőbe, a munkaéveket és a tapasztalatot ismerjék el, állítsák vissza a szakszervezeti jogokat, tegyék lehetővé a korkedvezményes nyugdíjat - ismertette.
   
Az alelnök közölte, az MSZP felhívja és kéri aktivistáit, tagjait, menjenek el a helyi földhivatalokba, járási hivatalokba, vigyék be a sztrájkfelhívását, hogy minél több helyre eljusson az.
 
    Komjáthi Imre reagált arra is, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy interjúban azt mondta: a magyar munkavállalók többsége önként, örömmel dolgozik többet heti 40 óránál. Az MSZP-s politikus szerint a fideszes képviselő úgy "osztja az észt", hogy nagy valószínűséggel még egy percet nem túlórázott. Hozzátette: a magyar emberek nem szerelemből dolgoznak többet, azért dolgoznak többet, mert nagy a létszámhiány, rengeteg a munka. Ráadásul a közszolgálati dolgozók feje felett ott lebeg a tízezer forintos rendbírság, ha időre nem zárják le az adott ügyet - részletezte.
 
    Az Országgyűlés tavaly december 12-én fogadta el a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, amely a többi között megváltoztatta a kormányzati tisztviselők munkaidejének szabályait, csökkentette a szabadnapjaik számát és rendezte a bérüket.
    

Kapcsolódó párttagok