Belföld | bajai választás
2013. szeptember 26. 16:00

Az MSZP és az Együtt-PM bírósághoz fordul

Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség politikusa csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: minden kétséget kizáróan csalás történt a fideszes jelölt győzelmével végződő választáson.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: remélik, hogy a törvényszék - a szavazók szállítása miatt - megsemmisíti az egyik szavazókör választási eredményeit. "Ismételjük meg a választást, és nézzük meg, valóban tisztességes keretek között milyen eredmény születik!" - fogalmazott.

Karácsony Gergely hozzátette, a bíróság tanúk meghallgatása mellett ellenőrizheti annak a - Lungo Drom által jelölt - szavazóköri delegáltnak a mobilforgalmát, aki a vasárnapi voksolás közben szemtanúk szerint folyamatosan sms-ezett. A vizsgálat szükségességét azzal indokolta, felvetődik a választás titkosságával való visszaélés gyanúja, a szavazásban részt vevők kiléte ugyanis szigorúan védett adat, "amit nem lehet sms-ekben kiszivárogtatni".

Az Együtt-PM politikusa hangsúlyozta, ha ez megtörtént, bűncselekmény, ezért a bíróságnak érdemben foglalkoznia kell a kérdéssel. Harangozó Tamás az MTI kérdésére azt mondta: ellenkező esetben büntetőeljárásnak kell tisztáznia, mi történt, amelynek során a nyomozóhatóságnak kötelessége beszerezni az említett sms-eket.

A szocialista politikus kijelentette: a megyei választási bizottság megalapozatlan döntést hozott, amikor azt állapította meg, hogy az ellenzék szerint a szavazók szervezett szállítását bizonyító videofelvételből nem derül ki, hol készült, és nem érthető pontosan, hogy mi hangzik el. A sajtótájékoztatón ismét levetítették a korábban már bemutatott felvételeket.

Harangozó Tamás szerint nyilvánvaló, hogy a felvétel a bajai 32. számú szavazókörnél készült, és jól hallható az is, hogy egy férfi a szavazókat autóval szállítók egyikének azt mondja: "akár ötvenszer is jöhetsz". Véleménye szerint a képsorokból az is egyértelmű, hogy nem idős embereket, hanem fiatalokat szállítottak csoportosan szavazni.

Kifogásolta továbbá, hogy a területi választási bizottság nem hallgatott meg tanúkat és más bizonyítási eszközt sem próbált igénybe venni.