adó
2015. május 30. 11:26

Az MSZP háromkulcsos szja-t javasol

Az MSZP háromkulcsos személyi jövedelemadóra tett javaslatot a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokban. A minimálbért keresők esetében egyszámjegyű, 5 százalék lenne az adókulcs - közölte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Burány Sándor ismertetése szerint 5 százalék lenne az adó, ha az összevont adóalap nem haladja meg a kétmillió forintot. Kétmillió és ötmillió forint között 10 százalék, ötmillió forint felett pedig 15 százalék lenne az adókulcs az MSZP javaslata értelmében - tette hozzá.

Az egyszámjegyű szja összhangban van a Fidesz korábbi ígéreteivel, és ha a javaslatcsomagot az Országgyűlés elfogadja, az érdemben lehetővé teszi, hogy a legkevesebbet keresők és az átlagos keresetűek lényegesen kevesebb adót fizessenek a korábbiaknál - jegyezte meg.

A költségvetési bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy míg a szocialista kormányok idején a minimálbér után nem kellett szja-t fizetni, addig a Fidesz-kormány 16 százalékkal terhelte meg azt.

A háromkulcsos adórendszer senkinek nem növeli az adóját - mondta.

Kérdésre válaszolva Burány Sándor közölte, adócsomagjuk több száz milliárd forintos kedvezményt jelent elsősorban az alacsony keresetűeknek. A Fidesz egyszázalékos szja-csökkentésre vonatkozó javaslata több mint százmilliárd forint "megspórolását" jelenti, az összeg 80 százalékát a legjobban kereső 20 százalék kapja - mondta, megjegyezve, az MSZP javaslata ennél nagyobb összeget tartalmaz. Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja a szocialisták módosító indítványait, akkor kezdeményezni fogják a 2016-os költségvetés ennek megfelelő módosítását.

Az ellenzéki képviselő elmondta: az igénybe vehető adókedvezmény mértékét egységesen gyermekenként 33 ezer forintban határoznák meg. 

Burány Sándor szerint a Fidesz eddig nem tudta és akarta megoldani azt a problémát, hogy egy keveset kereső többgyermekes nem veheti igénybe maradéktalanul az adókedvezményt. Az MSZP ezért azt is javasolja, hogy az adózó "negatív adó" formájában kérhesse az adóhatóságtól a teljes összeget - magyarázta.

Javaslatot tettek az alapvető élelmiszerek áfakulcsának öt százalékra csökkentésére is - közölte.

Jelezte, sajátos helyzet alakult ki, mert az adótörvények vitája még meg sem kezdődött, de a módosító indítványokat már be kellett nyújtani pénteken.