Az MSZP ismét a fővároshoz utalná az idegenforgalmi adó bevételeit

Molnár Gyula, a párt fővárosi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: megbukott az a szűk három éve bevezetett változtatás, amely szerint a turisztikai vállalkozásoktól beszedett idegenforgalmi adó Budapesten nem a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatokhoz kerül.

Emlékeztetett arra: a 2011 januárjától életbe lépett változtatást az abból leginkább profitáló kerület polgármestere, Rogán Antal fideszes országgyűlési frakcióvezető kezdeményezte. A Belvárosnak tavaly 953 millió forintos bevétele származott, míg egész Budapesten 2,5 milliárd forintos bevételt generált az idegenforgalmi adó - tette hozzá.

A szocialista politikus közölte azt is: az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület összesen 1,6 milliárd forintot szedett be ezen a címen tavaly, míg a budapesti turizmusfejlesztésért felelős fővárosi önkormányzathoz mindössze 22 millió forint jutott.

Molnár Gyula azt valószínűsítette, hogy mivel a pénz felhasználását semmi nem írja elő kötelezően az önkormányzatoknak, azt valószínűleg működésükre fordítják, nem a turizmus gyarapítására.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy a kezdeményező Robán Antal három éve egységes turisztikai kommunikációt és egy tájékoztató online felületet ígért a forrásokból, ezek azonban máig nem valósultak meg.

Szerinte az évente mindössze 6 millió vendégéjszakát és a magyar turizmus 40 százalékát bonyolító Budapest már nem Prágával vagy Béccsel verseng a turistákért, hanem Pozsonnyal vagy Ljubljanával.