Belföld | bankbetétek rendkívüli ülés
2012. január 07. 11:43

Az MSZP január 16-ára összehívná az országgyűlés rendkívüli ülését

Józsa István ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a magyar bankrendszer stabil, mindenki biztonságban, jó helyen tudhatja a betéteit a magyar bankokban, ezért az MSZP arra kér mindenkit, senki ne vigye külföldre a pénzét. A szocialista politikus szerint az Orbán-kormány hiteltelensége az, ami aggodalmat kelt a közvéleményben. Elmondta, az MSZP-frakció pénteken kezdeményezte írásban a parlament összehívását jövő hétfőre. Közölte, az általuk benyújtott törvénymódosítási javaslat célja az, hogy garantálják a betétek biztonságát abban az esetben is, ha a kormány esetleg gazdasági szükségállapotot hirdetne ki.

Közölte, a benyújtott törvényjavaslatukban további lényeges módosítások is szerepelnek, ezek között például a Magyar Nemzeti Bank "teljes függetlenségének garantálása", amely - szavai szerint - annak az orvoslása lenne, amit Európa joggal problémaként említ. Elmondta, az MSZP szerint parlamenti összefogásra van szükség, azért frakciójuk levelet intézett a többi frakció vezetőjéhez is azzal a céllal, hogy együttműködésre hívják őket a törvények megalkotására. Azt hangoztatta, hogy a parlamenti együttműködés az ország megítélését is javíthatná a piacok előtt. Utalt arra is, hogy a törvényjavaslat benyújtásához 79 aláírásra van szükség, ezért kormányoldali képviselőkre is számítanak.
    
Józsa István úgy látja, a magyar pénzpolitika az elmúlt 70 év legnehezebb időszakát éli, és Magyarország alapvető pénzügyi stabilitási érdeke, hogy minden betétes stabilan tudja a bankbetéteit a magyar bankrendszerben. A szakpolitikus kitért arra is, véleménye szerint Magyarországon ma a gazdasági fundamentumokkal "nincs akkora baj", ezért szavai szerint némi igazsága van a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amikor azt mondta, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő "fundamentális indoklása nem olyan erős".
    
Józsa István szólt arról is, elemzők arról tájékoztatták, "a piaci mozgások azt mutatják", hogy a Magyar Nemzeti Bank pénteken "néhány alkalommal jelentős mennyiségben vásárolt forintot". A szocialista politikus szerint a jelenlegi helyzetben Orbán Viktornak magának kellene elmennie Brüsszelbe tárgyalni az unióval. "Nem lehet megúszni egy Canossa-járást, amikor valaki ennyire összetűzésbe kerül a saját szövetségeseivel, akkor legalább törekednie kell arra, hogy tisztázza ezt a véleménykülönbséget, ezt nem lehet levelezéssel megoldani".