Az MSZP javaslatát tárgyalja a honvédelmi bizottság

Az MSZP ismét benyújtja a letelepedési kötvény megszüntetését és az azt forgalmazó cégek elszámoltatását célzó törvényjavaslatát - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan elmondta, hogy nem támogatják az alaptörvény Jobbik által javasolt módosítását sem.

A politikus elmondta, a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban a megszüntetés mellett azt követelik, hogy az abból közel 100 milliárd forintot kereső cégek 70 százalékos különadót fizessenek.
    
Ez a pénz "a költségvetésben legyen, és ne a fideszes barátoknál, ügyvédi irodáknál, különböző kávézgató társaságoknál" - fogalmazott.
    
Az alaptörvény módosításával összefüggésben Tóth Bertalan közölte, az MSZP-nek van javaslata a magyar emberek biztonságának megóvása érdekében, a Felelősség és biztonság program tárgysorozatba vételéről kedden dönt az Országgyűlés honvédelmi bizottsága.
    
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a programot ismertetve azt mondta, európai titkosszolgálatot kell létrehozni.
    
Ennek időszerűségét a Pharaon-ügy is bizonyítja, mivel a schengeni vízum kiadásáról nincs kellő egyeztetés a tagállamok, illetve az Interpol és az FBI között - részletezte.
    
A csomag részeként beszélt arról, hogy szükség van egy önálló határőrizeti igazgatóság létrehozására, a határvédelemhez logisztikai központok felállítására, a menekültügyi ellátórendszer felkészítésére. Molnár Zsolt szerint önálló, nemzetállami megoldás sem a határvédelemben, sem a terrorizmus elleni küzdelemben nincs.    
    
Az alaptörvény módosításának tervezett jobbikos benyújtásáról Tóth Bertalan kifejtette: ha a többség nemet mondott a Fidesz és Jobbik politikájára, akkor a szocialisták nem vehetnek részt abban.
    
Sem a népszavazás, sem az alaptörvény-módosítás nem jó válasz a menekültügy kezelésére - mondta.
    
Egy kérdésre Molnár Zsolt elmondta: a nemzetbiztonsági bizottságnak is lesz amiatt feladata, hogy a magyar külgazdaság területén milyen tevékenységet folytathattak magánszemélyek, tanácsadók, háttéremberek.
    
Az, hogy ez vizsgálat vagy tájékozódás lesz, attól függ, milyen napirendet fogadnak el a bizottság szerdai ülésén - jelezte.
    
Tóth Bertalan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar miniszter nem vett részt az uniós külügy- és védelmi miniszterek vasárnap esti informális tanácskozásán, amelyen az amerikai elnökválasztás utáni biztonságpolitikai helyzetet vitatták meg.
    
Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szerződést bontott Ghaith Pharaon olajmilliárdos cégével, a frakcióvezető közölte, az, hogy pont most bontják fel a szerződést, azt mutatja, a kormány zavarban van az ügy miatt. Hozzátette: vizsgálni lehetne, kikkel üzletelt a szaúdi férfi.