Belföld | pedagógusbér Hoffmann közoktatás
2013. október 06. 12:42

Az MSZP két lépésben korrigálná a közoktatás helyzetét

Erről Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja, oktatáspolitikusa beszélt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.  

Úgy vélte, a jelenlegi kormány módszeresen, több lépcsőben számolta fel a pedagógusok jogait, "megalázó alattvalói sorba" taszítva őket.

Az MSZP ezen folyamat visszafordítása érdekében azonnal véghezvinné azokat a változtatásokat, amelyekről konszenzus van a szakmában - fejtette ki az ellenzéki politikus. Példaként említette, hogy a nemzeti alaptantervből kivennék azokat, akik szélsőséges, "náci szellemben" alkottak, emellett valóban csak választhatóvá tennék a hittant, eltörölve ezzel azt a kötelező "színvallást", amellyel a szülőknek vallásosságukról kell nyilatkozniuk. Szólt arról is, hogy megszüntetnék a kötelező kamarai tagságot, és a tankönyvrendszer központosítottságát, továbbá visszaállítanák az iskolák autonómiáját.

Kunhalmi Ágnes aláhúzta: ezt követően a tanárok és szülők képviselőivel egyeztetve olyan hosszú távú változtatásokba kezdenének, amelyek igazságos és tisztességes béreket, valamint félelemmentes munkakörnyezetet biztosítanak a pedagógusoknak.