Belföld | országgyűlési törvény
2012. március 26. 16:17

Az MSZP konszenzus híján nem asszisztál az új országgyűlési törvényjavaslathoz

Ujhelyi István hétfői sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP módosító indítványokat nyújt be a javaslatokhoz, de abban az esetben, ha semmilyen konszenzusra, "épeszű együttműködésre", változtatásra nem hajlandó az Országgyűlés többsége, akkor el kell azon gondolkodniuk, hogy szabad-e a részletes vitához és a törvény megszavazásához "asszisztálni".
     
Az MTI kérdésére hozzátette: ha a bizottsági vitában azt látják, hogy a konszenzus felé törekszik a kormányzó erő, akkor van értelme a vitában és a szavazáson részt venni, ha nem, akkor azt javasolja majd, hogy "demonstratíve" maradjanak távol a szavazásoktól.
    
Mint mondta, módosító javaslataik finomítják, "épeszűbbé", a beterjesztett javaslathoz képest működőképesebbé teszik az Országgyűlés mindennapjait, ugyanakkor vannak olyan pontok, például a Országgyűlési Őrség, amelyeket "egy-az-egyben" elhagyni javasolnak.
    
Ujhelyi István szerint az új országgyűlési törvényben szereplő, a Ház működtetésére vonatkozó szabályok betarthatatlanok és csak újabb politikai vitákat eredményeznek. Ilyennek tartotta például az a szabályt, amelynek alapján az ülésvezető elnök megvonhatja a szót a képviselőtől, ha úgy találja, hogy "feleslegesen ismétli" önmagát. Másik példaként azt hozta fel, hogyha ellenzéki ülésvezető elnökként egy fideszes képviselőt kivezetett a teremből, akkor a következő ülésen a kormányoldali többség szavaz majd ennek a döntésnek a házszabályszerűségéről.  
    
Emlékeztetett arra: az MSZP hétfőn ismét kezdeményezte, hogy vegye le a napirendjéről a Ház az új országgyűlési törvényjavaslatot és a házszabály módosítását, mert elképzelhetetlen, hogy parlament működését meghatározó legfontosabb jogszabály tárgyalása előtt egyetlen konzultációt sem folytatnak a frakciók.