Belföld | Quaestor fideszes bankbotrány
2015. március 18. 14:12

Az MSZP közérdekű keresetindításra kéri a legfőbb ügyészt

Az MSZP közérdekű keresetindításra kéri a Quaestor-ügyben a legfőbb ügyészt a pénzügyi szervezetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Tóbiás József elnök-frakcióvezető szerdán levélben kérte Polt Péter legfőbb ügyészt közérdekű kereset indítására az ügyben.
    
Mint mondta, 2010 áprilisában volt egy felügyeleti ellenőrzés még a szocialista kormány idején, akkor a Quaestort eltiltották az embereket félrevezető tájékoztatástól.
    
Úgy gondolják - folytatta -, hogy közigazgatási hatáskörben is történtek hibák és visszaélések.
    
Ha igazak a hírek, akkor a Quaestorba a felügyelők csak kávézni jártak, mert ki volt nekik adva, hogy semmit nem nézhetnek - fogalmazott, megjegyezve, szeretnék ha ezt az ügyészség tisztázná.
    
Gőgös Zoltán beszámolt arról is, hogy kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be a fideszes bankbotrányok károsultjainak teljes kártalanításáról és a pénzügyi szektor felügyeletének megerősítése érdekében szükséges halaszthatatlan intézkedésekről. Ebben a többi között az szerepel, hogy az ügyfelek azonnali kártalanítására van szükség az MNB-n keresztül - ismertette.
    
Kitért arra, hogy a nap folyamán "nagyon heves demonstráció" volt a Hortobágy közelében, Váncsodon, ahol "a földmutyiban károsult hortobágyi gazdák" azért tüntettek, mert nem tudják hová rakni a közel 40 ezer állatukat. Azt üzente a gazdáknak, ne hagyják magukat, és ne jöjjenek le a legelőről, amíg az új, nem létező állatállománnyal rendelkező tulajdonosok meg nem jelennek.
    
Közölte, a miniszterelnöktől azt kérik, hogy mondjon konkrétumot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által a hortobágyi földpályázatok ügyében lefolytatott vizsgálatról.