Belföld, Gazdaság | költségvetés 2015
2014. november 20. 12:59

Az MSZP módosítójavaslata a 2015-ös költségvetéshez

A jövő évi költségvetésben 392 milliárd forintot javasol átcsoportosítani a szociális és az oktatási ágazatok javára - mondta Burány Sándor, a költségvetési bizottság szocialista elnöke és Tóth Bertalan gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatójukon.

Tóth Bertalan azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési javaslat a jobb módban élőket tovább segíti, a szegénységben élők sorsát pedig tovább rontja. A büdzsé a "korrupció melegágyaként szolgáló" presztízsberuházásokat továbbra is kiemelten kezeli, az ezekhez szükséges forrásokat a szegényektől veszik el - tette hozzá.

Ismertette: az MSZP közel nyolcvan módosító indítványt fogalmazott meg és nyújt be a szociális és az egészségügyi, valamint az oktatási ágazatok támogatására. 

Burány Sándor azt mondta, hogy az esélyegyenlőség megteremtése és a szegénység elleni harc jegyében összeállított csomagjuk 392 milliárd átcsoportosítást tartalmaz, amelyből 120 milliárdot az oktatásra, 272 milliárdot pedig a családi és szociális támogatásokra fordítanának többletként.

Az MSZP szeretne garanciát látni arra, hogy meglesznek a pedagógusi életpályamodellhez szükséges források - mondta. Hozzátette, hogy oktatási módosító csomagjuk fontos része lenne az új tornatermek és tanuszodák építéséhez szükséges milliárdok biztosítása.

A szociális területet érintő csomagon belül elsősorban a gyermekélelmezési támogatások növelésére tesznek javaslatot, de emelnék a szociális dolgozók béreit is - tájékoztatott Burány Sándor. Az MSZP növelné a közgyógyellátás, illetve a családtámogatások keretösszegeit is.