Az MSZP nem tér le az útról: erősebb, szolidárisabb Európát akar

Tóbiás József több mint harminc ország budapesti nagykövetével találkozott a negyedévente megtartott hagyományos összejövetelen.

Az MSZP pártelnök-frakcióvezetője úgy vélte, hogy a találkozót azért is övezte nagy érdeklődés, mert a magyar kormány jelenlegi legnagyobb problémája a körötte lévő rokoni szálak feltérképezése: Matolcsy György és Trócsányi László még nem tudták eldönteni, milyen ágon rokonok. A megbeszélésen ugyanis az állt az érdeklődés középpontjában, hogy mi zajlik Magyarországon: milyen a gazdaság, milyen társadalmi folyamatok vannak, miként változik hazánk viszonya az európai és az euro-atlanti közösséghez és hogy milyen irányban kíván tovább haladni a Magyar Szocialista Párt.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban Tóbiás József úgy vélekedett: világosan látszik, hogy Magyarország leszakad a visegrádi országoktól és az Európai Uniótól (EU), megbukott a csak Matolcsy György álmaiban „unortodox” névre hallgató gazdaságpolitika, ami a politikus szerint az utóbbi 25 év neoliberális gazdaságpolitikájának folytatása. Olyan folytatás, amelynek tartalékai kiürültek, így az európai uniós források hiányában gondban van a magyar gazdaság. Ezért az egészségügyi, oktatási és szociális területeket erősen érinti a forrásmegvonás, a kivéreztetés.

A nagyköveti találkozón szó esett a korrupcióról is. A pártelnök kijelentette, hogy már nem személyekről, hanem törvényesített, intézményesített korrupcióról van szó, hiszen jogszabályi keretekkel biztosítják azokat a vagyonelemeket, amiket el akarnak venni, legyen az takarékszövetkezet, állami föld, vagy trafik.

Tóbiás József elmondta, kérdés volt az is, hogy a kormány és a társadalom ugyanúgy képzeli-e el hazánknak az EU-val való viszonyát. Ebben a kérdésben a pártelnök világossá tette: a magyar társadalom egy szolidárisabb, biztonságosabb európai közösségben érdekelt, tudva, hogy jövője nagy mértékben múlik az EU országaival ápolt kapcsolatán – a kormány viszont ezzel ellentétes álláspontot képvisel.

Az MSZP kongresszusával és a pártban zajló folyamatokkal kapcsolatban nem elsősorban a személyi, hanem a tartalmi vonatkozások voltak középpontban. A nagyköveteket az érdekelte, hogy melyek azok a programok, és milyen a menetrend, amivel 2018-ban több, mint kormányváltást szeretnénk elérni – számolt be Tóbiás József, aki, mint mondta, biztosította a nagyköveteket arról, hogy Magyarország a jövőben is az EU teljes jogú tagjaként kíván politizálni, az MSZP pedig egy erősebb, szolidárisabb Európát szeretne létrehozni, és nem tér le erről az útról. Ebben az Európában fontos a partnerség, az átláthatóság és a kormányzat valódi szándékainak ismerete.

Kapcsolódó párttagok