Belföld | parlament Orbán Viktor országgyűlés
2014. május 10. 15:43

Az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök-jelöltre

Az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök megválasztására, a szavazás után pedig kivonul a parlamenti ülésteremből - jelentette be a párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten.

Mesterházy Attila sajtónyilatkozatában a döntést azzal indokolta: nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés pusztán egy pártpolitikai paraván, egy kiüresített díszlet legyen egy pártrendezvény felvezetéseként.
Kifogásolta, hogy nem lehet tudni semmit sem a kormányprogramról, sem az új kormányzati szerkezetről, sem az új kormány tagjairól.

Mesterházy Attila azt mondta, úgy gondolják, hogy ilyen körülmények között nincs értelme meghallgatni a miniszterelnök beszédét, nem kívánnak biodíszlet lenni.

Mint mondta, arra sem adtak lehetőséget, hogy a kormányfői beszédet kommentálni lehessen az ülés keretében.

Mesterházy Attila Orbán Viktor két, 1990-ben elmondott mondatát idézte, miszerint "amikor egy általános választás után a parlament megválasztja a miniszterelnököt, akkor szükség van a program ismeretére". Idézte azt is a Fidesz elnökétől, hogy "minden olyan honatyához szeretnék fordulni, aki értelmét látja annak, hogy csak aztán adja meg a bizalmát bármely miniszterelnöknek, ha tudja, pontosan mi a programja, és tudja, mit akar kezdeni a miniszterelnök azzal a felelősséggel és bizalommal, ami a mi szavazatainkból, a mi voksainkból fog majd származni".

Az ellenzéki politikus közölte, mélyen egyetértenek az akkori Orbán Viktor szavaival.

Az MSZP-frakció tagjai a sajtónyilatkozat közben Mesterházy Attila mögött álltak.