Belföld | napirend előtt felsőoktatás parlament
2013. április 22. 15:49

Az MSZP ötpontos felsőoktatási programot javasol

Eszerint 2014 szeptemberétől az új beiratkozóknak tandíjmentes lenne a felsőoktatás, a hallgatók számára átlagosan 25 százalékkal csökkenne a költségtérítés, szociális és tanulmányi ösztöndíjat, valamint igazi megoldást nyújtó diákhitelt vezetnének be, nyelvoktatási programot hirdetnének és eltörölnék a röghöz kötést. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben 45 ezer fővel csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, aminek nem demográfiai okai vannak, hanem egyszerűen drágább lett a felsőoktatás.

Az MSZP elnöke kifejtette: mivel az oktatás minden politikai párt számára stratégiai ágazat, mindenki a legmegtérülőbb befektetésként tekint rá, ezért az MSZP a parlament elé viszi öt pontját törvényjavaslatként, hogy egy gombnyomással az ígéretet realitássá lehessen váltani.

"Adjunk egy esélyt a magyar fiataloknak, nyomjuk meg az igen gombot, kezdhessenek tandíjmentesen azok a fiatalok, akik felsőoktatásba készülnek 2014-től!" - zárta felszólalását Mesterházy Attila.