Belföld | médiatörvény
2011. március 10. 14:23

Az MSZP parlamenti bizottságban orvosolná a médiatörvényt

Mandur László szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Orbán-kormány újabb pofont kapott a médiatörvény ügyében azzal, hogy az Európai Parlament csütörtökön egy a magyar médiaszabályozást elítélő határozatot szavazott meg Strasbourgban.

A politikus szerint bebizonyosodott, hogy az EBESZ médiaügyi ombudsmanja és az Európa Tanács emberjogi biztosa után az Európai Parlament sem tudja elfogadni, hogy egy uniós tagország kormánya "totálisan irányítása alá vonja" a közmédiumokat, továbbá a független orgánumokat is kezében tartsa a "túlzott büntetési lehetőségekkel".

Kiemelte: az EP határozata egyértelmű üzenet Magyarország számára, hogy nem viselkedhet úgy, mintha nem vállalta volna a szervezet által elvárt demokratikus normák és értékek teljesítését; az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy a médiatörvényben is tegyen eleget ennek a kötelezettségének.

Mandur László szerint az igazi megoldást az jelentené, ha a kormánytöbbség - az MSZP parlamentnek benyújtott határozati javaslatának megfelelően - már a jövő héten létrehozna egy országgyűlési bizottságot, amely az ellenzék, a szakma és az Európai Unió számára is elfogadható változtatásokat indítványozna a médiaszabályozásban.

Az ellenzéki képviselő aláhúzta: az MSZP nem szeretné, hogy Magyarország folyamatosan negatív színben tűnjön fel a "művelt világ szemében", ezért céljuk, hogy az ország minél hamarabb lekerüljön arról a "szégyenpadról", amelyre szerintük az Orbán-kormány által alkotott törvény miatt került.

A szocialista politikus megjegyezte továbbá, hogy reményeik szerint hamarosan az Alkotmánybíróság is helyt ad pártja médiatörvényt bíráló beadványának.