mszp.hu | Belföld | döntések szavazás
2015. november 03. 11:43

Az MSZP parlamenti szavazásokkal kapcsolatos döntései

Budai Bernadett, pártunk szóvivője kedden sajtótájékoztatón ismertette az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának döntéseit, amelyeket tegnapi ülésén hozott a frakció a következő parlamenti szavazásokkal kapcsolatban.

1. Menekültügy

Az MSZP a menekültek automatikus szétosztására tett javaslatot ebben a formában nem tartja jó megoldásnak. Azonban a mai szavazás nem erről szól, hanem arról, hogy az európai országok egyedül, vagy uniós szinten, együttes erővel kezeljék a menekültválságot. A Fidesz határozati javaslatára leadott igen szavazat azt jelenti, hogy minden országnak magában, teljesen önállóan és saját költségén kell megoldani a menekültkérdést.  A nem szavazat pedig azt, hogy az európai országoknak közösen kell kezelniük a válságot. Az MSZP ezért határozott NEM-mel fog szavazni a Fidesz javaslatára. Mi ugyanis nem gyengébb, hanem erősebb, határozottabb, közös európai fellépést akarunk. Egy friss felmérés szerint ugyanezt akarja a magyar emberek kétharmada.

A nem szavazat melletti nagyon komoly érv az is, hogy amennyiben a Fidesz e javaslata célt ér, azzal 176 ezer Magyarország területén regisztrált menekült hazánkba történő visszatoloncolását kockáztatja.

Az MSZP javaslata hónapok óta világos: közös európai határvédelemre, közös menekültügyi rendszerre, közös finanszírozásra, a védelemre nem jogosultak visszatoloncolásnak uniós szintű megszervezésére van szükség a menekültkérdés európai kezeléséhez. Ezek megteremtése után kerülhet csak sor a menekültstátusszal rendelkezők Európai Unión belüli befogadására.

2. 2014-es tevékenységi beszámolók

Kúria

A Kúria beszámolóját az MSZP minden évben elfogadta. Az idei tartózkodásunk annak szól, hogy bár a beszámolóban foglalt szakmai eredményekért frakciónk elismeréssel adózik, nem vonatkoztathat el attól, hogy a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban - a kúriai döntés kiszivárgása miatt - a Kúria eddigi töretlenül pártatlan működésére árnyék vetült. A parlamenti vitában erre felhívtuk elnök úr figyelmét, és kértük, vizsgálja ki az ügyet. Erre a mai napig nem került sor. Minderre és ennek elfogadhatatlanságára az MSZP - bár a beszámolóhoz szervesen nem tartozik - tartózkodásával e műfajban kívánja felhívni a figyelmet, ezúttal is megköszönve a Kúria bíráinak és igazságügyi alkalmazottainak áldozatos és tisztességes munkáját.

OBH

Csakúgy, mint az elmúlt években, az MSZP az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszámolóját idén sem fogja megszavazni. A 2014-es év és az elmúlt hónapok tapasztalatai is növelték a jelenlegi bírósági struktúrával kapcsolatos aggályokat. Elég csak a Gyulai Törvényszék elnökének kinevezési botrányára, a Szombathelyi Törvényszék bírói tanácsának lemondására, vagy arra a számszerű tényre gondolni, hogy tavaly a bírói pályázatok 21%-ában Handó Tünde a bírói tanácsok szakmai ajánlásától eltérő döntést hozott.

Ügyészség

Míg az ügyészek túlnyomó többsége, akiknek munkáját ezúton is tisztelettel köszönjük, tisztességesen és odaadóan végzi munkáját, az ügyészség felső vezetésének egyes tagjai, és a Központi Nyomozó Főügyészség politikailag súlyosan elfogultan, a Fidesz ökleként működik. Amíg kormánypárti korrupciót eltussolja, még akkor is, ha az nyilvánvaló és könnyen bizonyítható, addig a Fidesz politikai ellenfeleivel szemben, legyenek azok pártok képviselői vagy kormánykritikus civilek, irányított, alaptalan, koncepciós eljárásokat indít. Ez a gyakorlat 2014-ben sem volt másként. Ezért Polt Péter beszámolóját az MSZP elutasítja.

3. NMHH 2016-os büdzsétervezete

Az MSZP nem támogatja a médiahatóság a 2016. évre vonatkozó költségvetési javaslatát. A Fidesz totális felügyelete alá vont NMHH ugyanis egyáltalán nem teljesíti a törvényben vállalt feladatát. Nem látja el a közmédiának csúfolt kormányzati propaganda-gépezetté silányított MTVA felügyeletét, így jelenlegi formájában a magyar emberek számára haszontalan, sőt káros, ugyanakkor roppant sokba kerülő intézmény.

4. Magáncsődtörvény módosításáról

A jelentkezési határidő kitolása nyílt beismerése annak, hogy a magáncsődeljárás bevezetése a KDNP által erőltetett formában csak a bankoknak járt haszonnal, a bajban lévő családoknak édeskeveset használt. A jelentkezési határidő kitolása önmagában nem, vagy alig fogja a jelentkezők számát növelni, ehhez a belépési feltételeket érdemben könnyítő változtatások kellenének, ilyenek azonban nincsenek a most a parlament előtt lévő javaslatban, az MSZP ezért nemmel szavaz a becsődölt csődtörvény módosítására.

5. Rogán-féle propagandaminisztérium

A kormányzati pazarlás egyik legpofátlanabb megnyilvánulásának tartjuk, hogy miközben kormány az elmúlt öt évben megkétszerezte az állami vezetők számát és bérköltségét, indulásként 2,3 milliárd forintot csoportosít át Rogán Antal minisztériumának. Kérdés, hogy emiatt mire jut majd kevesebb közpénz? Lázár János javaslata alapján Rogán minisztériumában még a többihez képest is pofátlanabb kifizetések lehetnek majd. Az MSZP természetesen nem támogatja a propagandatárca létrehozását.

6. Költségvetés módosítása

A Fidesz két lopási lehetőség közé becsempészett egy támogatható városfejlesztést – így néz ki a brókerkormány költségvetési módosítása. Cinikus ez a hazugságszendvics: 60 milliárdot szánnak állítólag a menekülthelyzet kezelésére, de semmi garancia nincs arra, hogy ez az összeg valóban az átvándorlást koordináló szervezetekhez jut, mivel a pénz felhasználása nem célzott. Az MTVA több mint 47 milliárdos adósságának átvállalása is joggal háborít fel minden adófizetőt. A pofátlan pénzlenyúlásra nemmel szavazunk, a Modern Városok programot támogatjuk. Mivel a módosítás végszavazásánál mindenről egyben kell voksolni, az MSZP „tartózkodik” szavazattal dobja vissza a Fidesz hazugságszendvicsét.