mti.hu | oligarchaadó stop oligarcha
2018. január 20. 14:26

Az MSZP "stop oligarcha" nevű törvénycsomagot nyújt a parlament elé

Az MSZP stop oligarcha néven egy olyan törvénycsomagot nyújt a parlament elé, amely 75 százalékos különadót vetne ki az "elmúlt nyolc év harácsolóira".
Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón a kormány "Stop Soros" javaslatára utalva úgy fogalmazott, Magyarországra nem egy "távoli, idős bácsi", hanem "Orbán Viktor oligarchái" jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából.
    
A szocialisták csomagja három törvénymódosításból áll, az első kettő "az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatásáról és az extraprofit visszaszerzéséről szól", a harmadik pedig garantálja, hogy a jövőben "ne történhessenek ilyen galádságok, bárki is kormányozza az országot" - fejtette ki az MSZP politikusa.
    
Kiemelte, az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét, 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert - tette hozzá.
    
Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a "letelepedési kötvényüzlet" részvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel egy "erkölcstelen, a közvagyon helyett magánvagyont hizlaló" tevékenységet folytattak.
    
Harangozó Tamás közölte, javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása érdekében teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, ahol a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.
 

Kapcsolódó párttagok