Belföld | gyermekszegénység
2014. december 10. 12:40

Az MSZP százezer forintos nettó minimálbért javasol

Az MSZP a minimálbér nettó összegének százezer forintra való emelését javasolja - mondta Gúr Nándor országgyűlési képviselő szerdán Budapesten. Párttársa, Bangóné Borbély Ildikó a rászoruló gyermekek téli szünet alatti étkeztetésének megoldását sürgette.

Gúr Nándor szerint az elmúlt négy évben nőtt a különbség a minimálbér és az egy főre eső létminimum összege között. Kifejtette: 2010-ben 60 236 forint volt a minimálbér, ma 66 483 ezer forint, közben 18 százalékos infláció is volt, az egy főre eső létminimum összege pedig négy év alatt 77-78 ezerről 88 ezer forintra nőtt.
    
A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, a kormány növelte a minimálbér terheit 30 ezer forinttal 2010-hez képest.
    
Az ellenzéki politikus szerint "megélhetésalapú" társadalomra van szükség, amelynek az alapja a megfizetett munka. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány a közfoglalkoztatásban fizetett munkabérek vásárlóértékének egyharmadát elvette.
    
Cinizmusnak nevezte, hogy a miniszterelnök azt mondja, csökken a szegénység, amikor egymillióan kevesebbet keresnek az egy főre eső létminimumnál.
    
Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány 20 milliárd forintból meg tudná oldani a szociálisan rászoruló gyermekek a nyári étkeztetése mellett a téli szünet alattit is. Elmondta, hogy a nyári szünetben egy gyermek étkeztetésére naponta 440 forint van, a teljes nyári étkeztetés egy gyerekre fordított összege pedig 22-23 ezer forint.
    
Hozzátette: a téli szünet 15 napjára ennél jóval kevesebb összeg kellene, és a kormány ezt a problémát nem akarja megoldani. Szorgalmazta a szociális étkeztetés kiterjesztését, mert nemcsak a 3 év feletti gyerekek éheznek.
    
Bangóné Borbély Ildikó sajtóhírekkel kapcsolatban beszélt arról, hogy a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány 608 millió forintot költött el 2010-2013 között, az alapítvány többi között Spanyolországból hozta a csibéket, míg Franciaországból a kacsákat, az állatok szállításra pedig 163,5 millió forintot költöttek - ismertette. Az ellenzéki képviselő szerint 22 ezer forinttal számolva több mint egymillió adag ételt lehetne főzni 163 millióból.