munkavállaló szóvivő Érsekhalma segély
2011. január 04. 14:32

Az MSZP szerint össze fog omlani a közfoglalkoztatás

Az ellenzéki politikus hozzátette, amíg eddig az önkormányzatok egy munkavállalót egy éven keresztül foglalkoztathattak nyolc órában, addig ezután legfeljebb két hónapig és csak négy órában alkalmazhatnak közfoglalkoztatottakat. Török Zsolt szerint ezzel a kormány csak statisztikailag növeli a munkavállalók számát, valójában azonban kevesebben élnek majd meg közfoglalkoztatásból.
Eddig ugyanis egy nyolc órában foglalkoztatott munkavállaló havonta körülbelül 70 ezer forintot vihetett haza, ezentúl azonban a négy órás munkaidő miatt csak havi 30 ezer forintot kap, ez pedig alig több a havi átlagos szociális segély összegénél, ami 28.800 forint. Az MSZP szerint ezért a közfoglalkoztatás rendszere össze fog omlani, és a munkavállalók inkább a feketegazdaságban találnak majd munkát.
Horváth Roland, Érsekhalma polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az új rendszerrel a kormány megmutatja azt, hogyan lehet "1-ből 12-t csinálni." Azt a munkát ugyanis, amit eddig egy éven keresztül nyolc órában egy ember végzett el, azt ezután kéthavonta cserélődve két-két ember végzi majd el napi négy órában, vagyis összesen 12 emberre lesz szükség ugyanannyi feladatra.
A polgármester hozzátette: ráadásul a két hónapos időkorlát alatt "ki sem lehet képezni az embereket bizonyos munkákra."
Török Zsolt kiemelte azt is, hogy az új rendszerben az emberek szolgálati ideje is alig emelkedik: a négy órás, két hónapon keresztül végzett munka csak egy hónap szolgálati időt jelent majd. Az MSZP szóvivője szerint ez felháborító és hosszú távú problémát jelenthet az érintett embereknek a nyugdíjuk megállapításánál.