Az MSZP szociális és munkajogi szabályokat módosítana

A férfiak negyven év utáni nyugdíjba vonulását, a korkedvezményes nyugdíj új rendszerének kialakítását és a megváltozott munkaképességűek ellátásának új alapokra helyezését kezdeményezik a szocialisták országgyűlési határozati javaslatban. Az MSZP emellett a munkavállalókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó munka törvénykönyvét (Mt.) is teljesen átalakítaná.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, az alaptörvény hatodik módosításával azt rögzítenék, hogy "Magyarország állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak".
    
Hozzátette: jelenleg Magyarországon az alaptörvény szerint nincs társadalombiztosítás, ezért rögzítenék benne, hogy ezeket az ellátásokat a társadalombiztosítás és a szociális intézmények útján kell biztosítani.
    
A politikus a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos határozati javaslatukról elmondta: abban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy biztosítsa, legyen lehetőség a korhatár előtti nyugdíj megállapítására. Kimondaná azt is, hogy a megváltozott munkaképességűek ellátási rendszerének átalakítása nem érte el azt a célt, hogy ezek az emberek hatékonyabb segítséget kapjanak a munkavállaláshoz, ezért van szükség a rendszer teljes átgondolására.
    
Javaslataikat Korózs Lajos azzal indokolta, hogy a kormány az elmúlt években nyugdíjellenes politikát folytatott.
    
Gúr Nándor, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, a 2012-ben hatályba lépett Mt. a munkavállalók kárára íródott, a borítón kívül mást nem hagynának meg belőle. Véleménye szerint a munka világa területén "olyan bibliát kell írni", amely a munkaadóknak biztosítja a rugalmasságot, a munkavállalóknak pedig a biztonságot, és mindezt úgy, hogy az érdekelt felek részt vehessenek a módosítást megelőző társadalmi vitában. Megjegyezte, nemzeti konzultációra ilyen típusú kérdésekben van szükség.
    
Közölte, felül kell vizsgálni a többi között a bérpótlékrendszert, az érdekvédelmi szabályokat, valamint a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket.
    
Gúr Nándor szerint el kell azt érni, hogy olyan módosítások szülessenek, amelyek a munkavállalók érdekeit védik.