Továbbra is jogsértő alkotmánybíró választás

Az MSZP változatlanul törvénysértőnek tartja a négy új alkotmánybíró megválasztását - közölte a párt frakcióvezetője kedden Budapesten.

Tóth Bertalan az alkotmánybírák parlamenti választása idején tartott sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta, a jelöltek megválasztása miatt nem lehet jogorvoslatot kérni, az Alkotmánybíróság (Ab) nem járhat el saját ügyében.
    
Illegitim Alkotmánybíróság jön létre, a testület későbbi döntéseinek legitimitása megkérdőjelezhető lesz - közölte.
    
Arra a kérdésre, hogy a fideszes Gulyás Gergely szerint egy tag lemondása nem befolyásolta a jelölőbizottság határozatképességét, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a törvény egyértelmű, legalább kilencfős bizottságnak kell jelölnie az alkotmánybírókat. Tóth Bertalan azt mondta, a testület múlt hét pénteken nyolcfős volt, mivel ő előző nap lemondott tagságáról.
    
Ez nem a határozatképességet befolyásolta, hanem a jelölőbizottság törvényileg előírt minimum létszámát - hangsúlyozta.
    
Szerinte "az urizáló fideszes elit" a választással újabb szeget ver a jogállamiságba, most az az újdonság, hogy az LMP is közreműködik ebben.
    
A szocialista politikus az LMP érvelését vitatva azt mondta, ha nem egészítik ki a testületet és az Ab működésében zavarok lépnek fel, akkor akár ki lehetett volna kényszeríteni egy újabb törvényt egy nagyobb hatáskörű Ab-vel. Vagy azt, hogy konszenzussal válasszák meg az alkotmánybírókat a szakmai szervezetek észrevételeinek megfelelően - tette hozzá.
    
Tóth Bertalan kitért arra, hogy szerinte Kövér László házelnök hétfőn alaptörvény- és házszabályellenesen vonta meg tőle a szót, amikor jelezni akarta a jelölési folyamattal kapcsolatos problémákat.
    
Hozzátette: ezzel Kövér László megsértette a Ház méltóságát és a képviselői jogait, ezért az igazságügyi bizottsághoz fordult a jogsértés megállapítása érdekében.
    
Elmondta, a jogállamiságért az MSZP mindig küzdeni fog, de ugyanolyan fontosnak tartják a magyar emberek megélhetését.
    
Hozzátette: azt javasolják, legyen a minimálbér nettó százezer forint, csökkenjen a munkaadókat terhelő járulék, férfiak és nők között ne legyen bérkülönbség.
    
Közölte, azt is kezdeményezik, térjenek vissza a nyugdíjemelésnél a korábbi indexálási rendszerhez, annak alapján jövőre 3 százalékos emelés lehetne.    
Tóth Bertalan szorgalmazta az energiaárak csökkentését és azt, hogy folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése.

Kapcsolódó párttagok