Belföld | Lázár János
2015. április 25. 12:03

Az MSZP továbbra is tájékoztatást vár Lázár Jánostól külföldi utazásairól

Az MSZP továbbra is tájékoztatást vár Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől korábbi külföldi utazásainak céljairól, megszervezésük körülményeiről – közölte Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ne falazzon minisztertársának, engedjen betekintést számára a Lázár János angliai útjával kapcsolatos minősített iratba.
Emlékeztetett arra, az újságírók által indított perben napvilágra került, hogy Lázár János londoni kiküldetéséről készült ilyen irat. Ezért fordult Szijjártó Péterhez, hogy számára, mint országgyűlési képviselőnek biztosítson betekintést a dokumentumba, de ezt a külügyminiszter szerinte „hibás és tájékozatlanságra utaló indokokkal” elutasította.
Amennyiben a kéréseiknek a miniszterek nem tesznek eleget, az tovább erősítheti a gyanút, hogy az utazások nem közérdeket és nem is nemzetbiztonsági érdekeket, hanem esetleg magán-, vagy üzleti érdekeket szolgálhattak - mondta a szocialista politikus.

Demeter Márta szerint felmerülhet a kérdés, lehet hogy olyan információkat próbálnak meg eltitkolni, melyek napvilágra kerülése akár az Orbán-kormány bukását is okozhatná.
A képviselő a sajtótájékoztatón az újságíróknak kiosztotta Lázár János angliai, olaszországi és svájci utazásaival kapcsolatban már korábban - írásban, illetve szóban -  feltett kérdéseit. Ezekben egyebek mellett arra vár választ, hogy az utazások során  keletkeztek-e minősített adatok, illetve nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információk, és ha igen, akkor azok milyen minősítési szintet kaptak.
Demeter Márta az ügy előzményeit felidézve arról beszélt, hogy még tavaly májusban az origo.hu számolt be Lázár János 2012. és 2013. évi útjairól; később a miniszter azok költségeit visszafizette a költségvetésbe.     Szavai szerint a közvélemény azóta sem kapott választ arra, mi célt szolgáltak ezek a drága állami utazások. Véleménye szerint Lázár János még egy első-, és másodfokon elvesztett pert is inkább vállalt, hogy minél később, vagy egyáltalán ne kelljen számot adnia külföldi tartózkodásának a részleteiről.
Emlékeztetett arra is, Lázár János azzal utasította el a kérdéseit, hogy az utazások a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatal tevékenységével állnak összefüggésben, így azokról biztonsági okokból nem adhat tájékoztatást.
Szerinte azonban a miniszter érvelése hibás, mert kérdései mindegyike nyilvános adatra vonatkozik, így azok megválaszolása nem veszélyeztethet sem nemzetbiztonsági érdeket, sem pedig az Információs Hivatal alkotmányos feladatainak ellátását.
Arra hívta fel a figyelmet, mindezek fényében meglepő, hogy Lázár János még arra sem volt hajlandó válaszolni, keletkeztek-e minősített adatok az utazásokkal összefüggésében, illetve azok szervezésébe és lebonyolításába bevonták-e a nemzetbiztonsági szolgálatokat. 

 


Lázár János utazásai (Anglia, Olaszország, Svájc)

1 .) Az utazások programja és tartalma előre tervezett volt-e?

2.) Az utazások célja, a megszervezésük körülményei, a tárgyalások tematikája előzetesen minősített adat volt-e? Ha igen, kérem, jelölje meg a minősítés szintjét és pontos idejét! 

3.) Az utazások során keletkeztek-e minősített adatok, illetve nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információk? Ha igen, kérem, jelölje meg a minősítés szintjét és pontos idejét!

4.) Ha az utazások célja, a megszervezésük körülményei, a tárgyalások tematikája előzetesen minősített adat volt, bevonták-e az utazások szervezésébe az illetékes polgári nemzetbiztonsági szervet? Ha nem, miért nem került erre sor?

5.) Ha az első ilyen jellegű utazás szervezésénél esetlegesen hiba történt, és nem került sor az illetékes polgári nemzetbiztonsági szerv bevonására, akkor a második és harmadik utazást miért ugyanabban a formában szervezték, és hajtották végre?

6.) Az utazások során folytatott tárgyalásokról készült jelentések minősítettek-e? Ha igen, kérem, jelölje meg a minősítés szintjét és pontos idejét!