Belföld | kampányfinanszírozás
2011. december 13. 14:16

Az MSZP újra benyújtotta kampányfinanszírozási javaslatát

A javasolt rendszer a képviselő összegzése szerint a jelenleginél átláthatóbb, esélyegyenlőséget hordoz és ellenőrizhető.

Kifejtette: bevezetnék a kampányszámla intézményét, amelyet az Állami Számvevőszék ellenőrizne. A pártok csak erről költhetnének a kampány során, ráadásul a médiakiadásaikat egy külön alszámlán kellene vezetni. A javaslat azt a célt is szolgálja, hogy minden, a választásokon induló pártnak azonos feltételekkel és árért biztosítsanak felületet a médiumok - tette hozzá, kitérve arra is: a kampányokban részt vevő civil, támogató szervezeteknek is kampányszámlát kellene létrehozniuk a választási időszakban, amelyről kiderül, adott költéseiket ki, illetve mely szervezet finanszírozta.

A törvényjavaslat képviselőjelöltenként 5 millió forintos költési plafont rögzít, ami - Tóbiás József tájékoztatása szerint - reálértéken duplája az 1997-ben meghatározott, máig érvényes 1 milliós összegnek. A szocialisták előterjesztése a jelenleginél rövidebb kampányidőszakot és ezen belül rövidebb médiakampányt indítványoz.

A kormányváltást megelőző időszakban a Fidesz fontos vállalása volt, hogy rendezi azt az álságos és fenntarthatatlan helyzetet, amely most a kampányfinanszírozást jellemzi, de a javaslat benyújtása elmaradt - jegyezte meg Tóbiás József, aki szerint a szocialista indítvánnyal a kormánypárti képviselők feleleveníthetik, annak idején milyen törvényi szabályozást tartottak volna elfogadhatónak.

A szocialista politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tervezett kiigazítása kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva rögzítette, nem fognak támogatni semmilyen olyan házszabálytól eltérést sem, amely azért válhat szükségessé, mert a kormányoldal nem hallgatott időben az ellenzéki figyelmeztetésekre.

Egy másik kérdésre jelezte azt is, nem látja indokoltnak a Jobbik által indítványozott népszavazást az uniós megállapodás támogatásáról. Rámutatott: a politika jelen pillanatban nem tudja felelősségteljesen tájékoztatni az embereket arról, mit nyerne, illetve mit veszítene a társadalom egy adott döntéssel, csak igen leegyszerűsített kérdést lehetne feltenni, amelynek óriási veszélye van.