Belföld | államosítás önkormányzatiság
2011. október 12. 13:10

Az önkormányzatiság felszámolásának újabb lépcsője

Lukács Zoltán országgyűlési képviselő szerdai, a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette azt is: minden megyében törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek a kormányhivataloknál, hogy kiderüljön: a megyei elnökök túllépték-e hatáskörüket a megállapodások aláírással.

A politikus szerint a vagyonátadásra nem volt felhatalmazása a megyei elnököknek, hiszen a kérdésben a közgyűlések nem is hoztak határozatot. Mint mondta, az Orbán Viktor kormányfő és a megyei közgyűlési elnökök közötti megállapodás "egy újabb lépcsője az önkormányzatiság felszámolásának", továbbá a megyei elnökök az aláírással megsértették az alkotmányt, valamint az önkormányzati és az államháztartásról szóló törvényt.

Elmondta, a megyei szocialista politikusok kezdeményezni fogják azt is, hogy készüljön vagyonleltár az egyes megyék vagyonáról "jelen értéken", és ezt is hozzák nyilvánosságra.

Lukács Zoltán úgy látja: a megyei elnökök egész egyszerűen lemondtak a megyei önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokról és vagyontárgyakról annak a fejében, hogy tartozásaikat, hiteleiket "valamilyen szinten" átvállalja az állam. Hozzátette: a megyék tartozásainak és hiteleinek összessége sokkal kisebb összeg, mint amit a vagyonuk jelent. Jelezte: ezer milliárd fölé becsülik az átadandó önkormányzati vagyont, míg az adósság mintegy 180 milliárd forint.

A szocialista képviselő arról is beszélt, tudomása szerint a fővárosban is voltak már "ilyen típusú jelzések és tárgyalások" az ingatlanátadásokról, ám ott ezt a lépést "komoly politikai ellentétek" hátráltatják.

Lukács Zoltán hozzátette: véleménye szerint az önkormányzati vagyontárgyak tervezett állami kézbe adása arra szolgál, hogy intézményeket vonjanak össze és szüntessenek meg.