Belföld | járások
2012. október 30. 14:15

Az önkormányzatok kifosztása

Gajda Péter (MSZP), a XIX. kerület polgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: tiltakoznak a kormány járásokra vonatkozó döntése ellen, távolmaradásukkal azt szeretnék kifejezni, hogy nincs mit ünnepelni egy "megállapodásnak álcázott diktátumon".
    
A kispesti kerületvezető az MTI kérdésére közölte: nem tehetik meg, hogy a megállapodást egyáltalán nem írják alá, mert a törvény "kényszeríti" őket, de az ünnepségen nem kívánnak részt venni. Gajda Péter kijelentette: a járási rendszer nem hatékonyabb vagy átláthatóbb lesz, hanem drágább. A szocialista politikus a "kormányzati hatalomkoncentráció" újabb állomásának nevezte a közigazgatási átalakítást. Hozzátette: az új szint több forrást és több köztisztviselőt visz el az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot.     

Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzatok elveszítik önállóságukat, a kormány pedig "elkobozza" vagyonukat. Bírálta, hogy a helyi, választott tisztségviselők helyett távolabb döntenek az emberek ügyeiről.     

A sajtótájékoztatón részt vett a XIII. és a XX. kerület egy-egy képviselője is, akik ugyancsak azon véleményüknek adtak hangot, hogy nem tartják ünnepnek ezt a napot, de eleget tesznek a törvényi kötelezettségeiknek, és kialakítják a hivatalokat.