Belföld, Gazdaság | alma önkormányzat 2014 Budapest
2014. október 01. 13:23

Az önkormányzatok segíthetnének a felvásárolt alma elosztásába

Az MSZP az önkormányzatok bevonását javasolja az állam által felvásárolt alma elosztásába, illetve továbbra is úgy látja: "nem lehet megúszni" az élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának csökkentését - mondta a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Gőgös Zoltán az MSZP által X. kerületi Kada utcában szervezett almaosztáson azt javasolta, hogy az állam által felvásárolt almát az önkormányzatokon, illetve civil szervezeteken keresztül jutassák el a rászorulóknak, de véleménye szerint sokan vásárolnának abból 50-60 forintos kilónként áron is.

Az agrárpolitikus szerint a termelők darabonként egy forintot kapnak az almáért, miközben a boltokban 9-12 forintba kerül darabonként. Mint mondta, jó lépésnek tartja, hogy a kormány almafelvásárlásba kezd, de ennek gyorsnak kell lennie és a pénznek a termelőkhöz kell kerülnie.

Gőgös Zoltán szerint a 27 százalékos áfakulcs csökkentése az importtól védené az almatermesztők mellett a tejtermelőket is. 

Szorgalmazta az MSZP országgyűlési határozati javaslatának végrehajtását, amelyben a mezőgazdasági termelők érdekében teendő intézkedéseket sorolják fel. Gőgös Zoltán arra kérte a fogyasztókat, hogy keressék az üzletekben a jó minőségű magyar almát, az üzleteket pedig arra, hogy ne ezen akarjanak most meggazdagodni. Ha ebben a kereskedelem nem partner, muszáj az államnak beavatkoznia - tette hozzá.

Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője az idősek világnapja alkalmából arról beszélt, borzasztó helyzetben vannak a nyugdíjasok Magyarországon, mert a Fidesz olyan embertelen politikát folytat, amelynek hatására az egész életüket végigdolgozó emberek méltatlan körülmények között élnek, óriási az elszegényedés körükben.

Ezzel az almaosztással egy kis segítséget nyújtanak a nyugdíjasoknak, továbbá a gyermekes családoknak - tette hozzá. Úgy értékelte, hogy a gyerekes családok is rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak a kormány politikája miatt.

A DK-s Élő Norbert, a baloldali pártok kőbányai polgármesterjelöltje azt vetette fel, hogy a helyi Pensio Minőségi Közétkeztetési Kft. 9 milliárd forintos tendert nyert el, de ebből a pénzből eszükbe nem jutott, hogy almát vásároljanak fel a magyar termelőktől.