Belföld | demonstráció
2011. december 31. 12:01

Az operaház fantomja

Szanyi Tibor kijelentette: akik részt vesznek a demonstráción, az ellen tiltakoznak, hogy „Orbán Viktor és szolgái Magyarországot egy szépreményű helyből Európa legsötétebb pontjává változtatták, létrehozták Európa legundorítóbb büntetés-végrehajtási intézetét Magyarország teljes területén”.

A szocialista országgyűlési képviselő, aki 11 pontban összegezte a 2011-es év „rémálmait”, úgy fogalmazott: akik hétfőn az Operában ünneplik mindezt, azok lesznek a felelősök az ország tönkretételéért, felbujtóként, elkövetőként, társtettesként, illetve bűnpártolóként.

A politikus úgy vélekedett: a diktatúrák félnek a népünnepélyektől, ezért inkább „elitparádékat” szerveznek. Párhuzamot vont az Operában tartandó ünnepség, valamint a hitleri és sztálini díszszemlék, és az észak-koreai diktátor temetése között.

Mint mondta, a diktatúrákat látomások, fantomok is gyötrik, amelyek Orbán Viktorékat is utolérték. Az MSZP-s képviselő ezek közé sorolta a kezelhetetlen államadósságot, az Európai Uniót és a Nemzetközi Valutaalapot, az ellenzék minden eszközzel való elhallgattatását.

Utóbbi kapcsán úgy vélekedett: a kormány tart az MSZP-től, mint kormányzó párt, ezért alkotmányerejű törvényt is megfogalmaztak az ellehetetlenítésére. Mint fogalmazott, „sima, egyszerű törvénypecsételő művekké fokozta le a magyar parlamentet, és ahogy láthatjuk az év utolsó napjaiban, a Fidesz a Jobbik elnevezésű házicicájával pettingelve játszotta el a törvényhozás bűnös gyakorlatát”.

Szanyi Tibor arra is kitért: a kormánynak ijesztővé váltak a szabad választások, a független Magyar Nemzeti Bank, és a sajtószabadság. Szólt arról is, hogy „ijesztő látomás” az igazság kiderítése is, ezért „Orbán Viktor és szolgái ipari méretű hírhamisításba fogtak”.

„Azok a hírmunkások, akik a Magyar Televízió épülete előtt éhségsztrájkba fogtak, pontosan ezt a gyakorlatot igyekeznek a nyilvánosság számára is láthatóvá tenni” - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az ő egészségükért, életükért Orbán Viktor a felelős, „hiszen nem fogja vissza azokat a megbízottait, akik egyébként ezeknek a hírhamisításoknak a főszereplői”.

Az MSZP elnökségi tagja „fantomként” nevezte meg a sztrájkok lehetőségét, a független bíróságok létét, a szabad köztársaság fogalmát is. Hozzátette: a legközelebbi rémálom a népharag, amely hétfőn fél 7-től fog megnyilvánulni az Operánál és az utcákon.